Telegrams grundare gripen av fransk polis

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 25 augusti 2024
- av Markus Andersson
Pavel Durov i en intervju med Tucker Carlson i april.

Den rysk-franske entreprenören, som grundat och är vd för den integritetsfokuserade meddelandeappen Telegram, greps under lördagskvällen på Bourget-flygplatsen utanför Paris.

Pavel Durov anklagas för att inte göra tillräckligt för att förhindra att kriminella använder hans plattform och riskerar att hållas personligen ansvarig för de brott andra begår på Telegram.

Den krypterade tjänsten har idag nästan en miljard användare och är särskilt populär i Östeuropa. Efter Facebook, Youtube, WhatsApp, Instagram, TikTok och Wechat, räknas Telegram idag som den största sociala medieplattformen, skriver Reuters.

Enligt källor inom fransk polis greps Durov som en del i en utredning som leds av Ofmin, den del av det franska rättsväsende som arbetar mot utnyttjande, exploatering, våld och övergrepp mot unga och Telegram påstås på olika sätt underlätta för kriminellas verksamhet – bland annat på grund av bristande moderering och en ovilja att samarbeta med myndigheter, hävdas det.

Sedan många år är det plattform nummer ett för den kriminella brottsligheten”, påstår en fransk utredare.

Enligt uppgifter har det sedan tidigare funnits en arresteringsorder mot Durov i Frankrike, varför han inte besökt landet på länge. Han misstänks för inblandning i bland annat bedrägeri, narkotikahandel, nätmobbning, främjande av terrorism och organiserad brottslighet.

“Vill vara fri”

Durov ska själv inte ha begått något av brotten ovan, snarare ska det handla om kriminella handlingar som bedöms ha begåtts på hans plattform, men som han hålls ansvarig för i egenskap av vd/grundare och inte anses ha gjort tillräckligt för att förhindra. Vid fällande dom riskerar han dock upp till 20 års fängelse, enligt medieuppgifter.

2014 lämnade Durov Ryssland för Dubai, och det var också där Telegram lanserades. Ett skäl till att han valde att flytta var att han inte ville gå med på den ryska regeringen krav att stänga ner oppositionella grupper på medieplattformen Vkontakte, som han vid tidpunkten ägde, men senare sålde.

– Jag vill hellre vara fri än att ta order från någon
, förklarade han i en intervju med Tucker Carlson tidigare i våras.

Varken Telegram eller franska myndigheter har hittills kommenterat gripandet. Det ryska utrikesdepartementet kräver dock att Paris klargör situationen och uppmanar människorättsorganisationer att kräva Durovs frisläppande. Även entreprenören Elon Musk och den nyligen avhoppade presidentkandidaten Robert F Kennedy Jr är två kända profiler som offentligt kräver att Telegram-grundaren släpps fri.

I intervjun med Tucker Carlson berättade Durov hur FBI tidigare på olika sätt arbetat för att infiltrera Telegram, bland annat genom att i hemlighet försöka ”köpa” en av sajtens ingenjörer. Denne skulle få uppdraget att i hemlighet ändra koden i Telegram och göra det möjligt för FBI att skapa en ”bakdörr” så att de skulle kunna spionera på appens användare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!