Telegrams vd: ”Brottslingar missbrukar vår plattform”

Nätcensuren

publicerad 7 september 2024
- av Markus Andersson
Kritiker oroar sig för att Durov pressats att införa mer censur och övervakning.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Telegrams grundare och vd, Pavel Durov, beklagar nu att kriminella  utnyttjar hans plattform och lovar att göra vad han kan för att Telegram ska bli en ”tryggare” plats – en process som redan ska ha påbörjats internt.

Samtidigt har Telegram i tysthet uppdaterat sin FAQ där löften om att chattarna är privata, och att uppgifter därifrån inte lämnas ut till utomstående, bytts ut mot instruktioner om hur användare går tillväga för att rapportera ”misstänkta” meddelanden.

I slutet av augusti greps Durov av fransk polis, men släpptes efter fyra dagar om han lovade att inte lämna landet under tiden som utredningen mot honom pågick.

Skälet till att Durov greps var att han inte ansågs göra tillräckligt för att censurera, övervaka och på andra sätt stoppa brottslingar från att använda Telegram för kriminell verksamhet – och att han som vd påstods bära ett personligt ansvar för de brott som begås på Telegram, varför det rapporterades att han riskerade ett mångårigt fängelsestraff.

Nu menar kritiker att den franska polisens påtryckningar har gett resultat och att Durov pressats att införa mer censur och övervakning på meddelandeplattformen. I tysthet har Telegram nämligen uppdaterat sin FAQ där meningen ”Alla Telegram-chattar och gruppchattar är privata mellan deltagarna. Vi behandlar inte några förfrågningar som rör dem” verkar ha försvunnit eller gömts undan.

Istället möts man nu av texten ”Alla Telegram-appar har ‘Rapportera’-knappar som låter dig flagga olagligt innehåll för våra moderatorer – med bara några klick”, följt av instruktioner för hur användare ska gå till väga för att rapportera inlägg som de vill ha granskade.

“Alltid varit öppna för dialog”

Att mer censur och övervakning kan vara att vänta på Telegram tycks också bekräftas av ett uttalande från Durov själv under gårdagen.

Förra månaden blev jag intervjuad av polisen i fyra dagar efter att jag anlänt till Paris. Jag fick veta att jag kan vara personligen ansvarig för andra människors olagliga användning av Telegram, eftersom de franska myndigheterna inte fick några svar från Telegram”, inleder han och menar att han blev ”förvånad” när han fick reda på detta”.

Durov betonar att man redan sedan tidigare har officiella representanter som svarar på förfrågningar från EU och andra myndigheter, samt att det funnits olika möjligheter för missnöjda länder att inleda rättsliga processer mot Telegram om dessa varit ”missnöjda” med hur plattformen skötts.

Vi har åtagit oss att samarbeta med tillsynsmyndigheter för att hitta rätt balans. Ja, vi står fast vid våra principer: vår erfarenhet präglas av vårt uppdrag att skydda våra användare i auktoritära regimer. Men vi har alltid varit öppna för dialog”, fortsätter han och förklarar att man lämnat de länder där man inte hittat ”den rätta balansen mellan integritet och säkerhet”.

När Ryssland krävde att vi skulle lämna över ’krypteringsnycklar’ för att möjliggöra övervakning vägrade vi – och Telegram förbjöds i Ryssland. När Iran krävde att vi skulle blockera kanaler för fredliga demonstranter vägrade vi – och Telegram förbjöds i Iran. Vi är beredda att lämna marknader som inte är förenliga med våra principer, eftersom vi inte gör det här för pengar. Vi drivs av avsikten att göra gott och försvara människors grundläggande rättigheter, särskilt på platser där dessa rättigheter kränks”, förklarar Durov vidare.

“Redan påbörjat processen”

Samtidigt säger han att man lyssnat på ”de röstar som säger att detta inte är tillräckligt” och att det blivit lättare för brottslingar att missbruka plattformen i takt med att den vuxit mycket snabbt.

Det är därför jag har gjort det till mitt personliga mål att se till att vi förbättrar saker och ting avsevärt i detta avseende. Vi har redan påbörjat den processen internt, och jag kommer att dela mer information om våra framsteg med er mycket snart. Jag hoppas att händelserna i augusti kommer att leda till att Telegram – och den sociala nätverksindustrin som helhet – blir tryggare och starkare”.

Exakt hur eller vad som ska ”förbättras” framgår inte, men många tolkar utspelet som att Durov pressats eller övertalats att införa mer censur och övervakning på Telegram – och spekulerar i att detta är någonting som görs, antingen för att undvika att appen stängs ner och förbjuds i Frankrike och andra EU-länder, eller för att Durov inte vill riskera att fängslas, betala höga skadestånd eller på andra sätt straffas personligen för meddelanden som skrivs på plattformen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!