Det finns alldeles för få övervakningskameror i Sverige, menar statsminister Ulf Kristersson (M). Han lovar därför att ”dra igång en stor kameraoffensiv” och bygga ut övervakningsapparaten ”i hela landet”.
– Inför höstens budgetförhandlingar så vill vi fördubbla kameramålet för polisen och bygga ut kamerorna i hela landet, meddelar han glatt under ett tal i Almedalen
Kristersson avfärdar kritiker som menar att åtgärderna är allt för långtgående och integritetskränkande och menar att ”ingenting som är mer integritetskränkande än att bli utsatt för grova brott”.
Därför vill han och hans regering också förändra lagstiftningen så att svenska regioner och kommuner enklare har möjlighet att sätta upp övervakningskameror utan att behöva särskilda tillstånd.
New York – förebilden
Även polisens ”kameramål” ska fördubblas – från 2500 till 5000 nya kameror runt om i landet. Dessutom ska polisen lättare än idag få tillgång till kameror som tillhör exempelvis myndigheter, företag och kollektivtrafiken.
Kristerssons stora inspirationskälla är New York som är av Västvärldens mest kameraövervakade städer och där polisen flitigt använder just olika former av övervakningskameror i sitt dagliga arbete.
– När mord förblir ouppklarade och vittnen inte vågar vittna, så kommer kamerorna göra livet tryggare för helt vanliga människor, lovar Sveriges statsminister.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att övervakningskamerornas ”preventiva effekt” måste framhållas och betonar att det begås färre brott där det finns kameror.