88 procent av den nordiska befolkningen upplever negativ stress i sin vardag, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If. Samtidigt slår Sverige rekord i antalet sjukskrivna på grund av stressrelaterade åkommor.
Över hälften, 52 procent, av de som upplever negativ stress i vardagen uppger att de haft det i över sex månader, enligt If:s nordiska hälsorapport. Det är en ökning med 30 procent sedan 2023. Ökningen är som störst i Danmark där det ökat med 58 procent och Sverige där det ökat med 42 procent. Vidare upplever 51 procent att deras arbetsförmåga påverkas negativt av stress.
Samtidigt har antalet sjukskrivna i Sverige på grund av stress ökat nästan sjufaldigt det senaste decenniet och sjukskrivningarna ligger idag på en rekordnivå i landet.
– De här siffrorna är alarmerande och måste tas på allvar. Det krävs ett förebyggande arbete utifrån ett helhetsperspektiv där arbetsgivarna tar sitt ansvar för att stoppa utvecklingen mot en kroniskt stressad befolkning, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If, i ett pressmeddelande.
De flesta har sömnproblem
Två av tre säger också att de har svårt att sova och 65 procent upplever även en dålig sömnkvalitet. I Finland ligger den siffran på 69 procent. Samtidigt tillkommer även symptom som ångest, irritation, koncentrationsproblem och minnesförlust vid stress.
Den vanligaste stressfaktorn är privata problem, men exempelvis i Norge upplevs främst balansen mellan privatliv och arbete som ett stort problem. I Finland oroar man sig främst över ekonomin. Främst ser man en ökning av stress bland kvinnor jämfört med män.
Rapporten är baserad på svar från 4 013 personer i Sverige, Norge, Danmark och Finland mellan den 24 januari och den 5 februari 2024.