2,3 procent av danskarna är beroende av sociala medier, visar en ny studie från Danmarks folkhälsomyndighet. Studien visar också att man löper tre gånger så stor risk att drabbas av depression vid sådant beroende.
Nio av tio danskar använder sociala medier, enligt siffror från Danmarks Statistik från 2023. Danmark är också det land i EU där flest i åldern 16 till 74 är aktiva på en eller fler sociala medieplattformar.
I studien har man använt frågeformulär och följt 2000 danskar från 16 till 64 år under två års tid. Frågorna handlade om användning av sociala medier, sociala relationer och psykisk hälsa. Där upptäckte forskarna att 2,3 procent av danskarna , det vill säga 86 000 kan vara beroende av sociala medier. Studien visar också att ett beroende kan orsaka psykiska problem.
– När du är beroende av sociala medier löper du tre gånger så stor risk att utveckla depression och 4,5 gånger så stor risk att bli ensam och inte bara känna dig ensam, utan faktiskt förlora sociala relationer, säger Ziggi Santini, huvudförfattare till studien, till danska statskanalen DR.
TikTok – mest beroendeframkallande?
I Danmark använder 98 procent av de från 20 till 34 år sociala medier. När det gäller tonåringar från 16 till 19 är alla på någon form av social medieplattform, och 80 procent på TikTok.
Jakob Linaa Jensen, chef för Centre for Internet Research och docent i kritiska studier av sociala medier vid Aarhus Universitet, tror att just TikTok är det mest beroendeframkallande av alla sociala medier och därför också det skadligaste.
– Det är mer målinriktat och det pågår i det oändliga. Det betyder att du kan spendera väldigt, väldigt lång tid på det, säger han, och det kan vara problematiskt.
Santini håller med och menar att det finns en god anledning till att applikationen är uppbyggd så.
– De tjänar pengar på att folk använder dem.