Att plantera nya koraller i förstörda rev kan leda till snabb återhämtning, visar forskning. Återställda rev växer lika snabbt som friska rev efter bara fyra år.
I Indonesien förstördes stora revområden för 30 till 40 år sedan när man använde sig av så kallat blastfiske, vilket innebär att man använder explosiva material för att döda fisk som man sedan samlar in. Metoden är idag olaglig eftersom den anses vara väldigt skadlig för ekosystem och miljön. Dessa rev har inte återhämtat sig alls naturligt, men Mars Coral Reef Restoration Programme, som arbetar för att försöka återställa förstörda rev, har transplanterat korallfragment till ett nätverk av sammankopplade så kallade ”Reef Stars”. Det innebär att man skapar konstgjorda korallrev av exempelvis betong eller andra miljövänliga material.
I en studie, som genomfördes av forskare vid University of Exeter i samarbete med Research Center for Oceanography, National Research and Innovation Agency (BRIN) i Indonesien, Mars Sustainable Solutions och Lancaster University, har man studerat hur dessa konstgjorda rev påverkat återhämtningen av de förstörda korallreven.
För att göra det utvecklade man en metod för att övervaka revets karbonatbudgetar, alltså de kemiska reaktioner som involverar koldioxid, vatten och mineraler, främst kalciumkarbonat (CaCO3), som är den huvudsakliga beståndsdelen i koraller och skal av marina organismer som ostron och musslor. Genom att göra det kunde man mäta återställningen under några månader, ett år, två år och fyra år, samt både på försämrade och friska platser, visar studien som publicerats i Current Biology.
”Uppmuntrande upptäckt”
Det visade sig att koralltäckningen tredubblades under åren och efter fyra år kunde man restaureringsplatserna inte särskiljas från närliggande friska rev.
– Den snabba återhämtningen vi såg är otrolig, säger huvudförfattaren Dr Ines Lange, från University of Exeter i ett pressmeddelande.

Med andra ord innebär det att de restaurerade reven redan efter fyra år växer i samma takt som friska rev. Forskarna betonar dock att restaurering av rev inte kan lösa problemet med att de är allvarligt hotade av klimatförändringarna, men att det ändå visar på att sådana åtgärder kan bidra till att öka motståndskraften hos specifika rev och återställa viktiga funktioner som är avgörande för det marina livet.
– Det här är en riktigt uppmuntrande upptäckt, säger Dr Tim Lamont, från Lancaster University. Om vi kan upprätthålla klimatförhållanden som gör det möjligt för koraller att överleva, är det möjligt att återställa även mycket skadade rev till friska, funktionella system inom relativt korta tidsperioder.