Med hänvisning till kriget i Ukraina och Mellanöstern samt Säpos höjda terrorhotnivå från tre till fyra på en femgradig skala uttrycker regeringen ett behov av att skärpa utlänningslagen. Bland annat vill man ha fler grunder för att kunna återkalla uppehållstillstånd.
”En av politikens viktigaste uppgifter i dag är att värna och höja beredskapen inom en rad områden för att kunna trygga vårt öppna och demokratiska samhälle. Det gäller inte minst migrationspolitiken, där säkerhetsfrågor länge har fört en undanskymd tillvaro”, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Mauricio Rojas (L) på Schibstedstidningen SvD:s debattsida.
Skribenterna hänvisar till ”en ökad migrationsrelaterad hotbild” mot bakgrund av krigen i Ukraina och i Mellanöstern, men också ”intensiva påverkanskampanjer från främmande makt”.
”Det kan handla om att den sökande har extremistiska sympatier, uppgifter om allvarlig brottslighet i andra länder, misstankar om krigsbrott eller kopplingar till främmande makt, som gör att myndigheten inte kan stödja att personen beviljas ett tillstånd eller det skydd som medborgarskapet ger”, skriver regeringen.
I propositionen till riksdagen föreslås bland annat att fler uppehållstillstånd bör kunna återkallas, exempelvis för personer som ”antas bedriva verksamhet med koppling till terrorism eller statsstyrt företagsspioneri”.
Idag kan man inte återkalla ett uppehållstillstånd om personen vistats i Sverige i minst tre år, oavsett vilken risk personen utgör för samhället. Regeringen föreslår att man antingen ökar den tidsfristen, alternativt att den tas bort helt. Vidare föreslår man att hanteringen av uppehållstillstånd och främlingspass också skärps och att dessa lättare ska kunna återkallas.
Att faktiskt verkställa fastslagna utvisningar i högre utsträckning menar man också är en högt prioriterad fråga.
”Konsekvenserna av att utvisningar inte verkställs har vi blivit smärtsamt medvetna om. Terrorattacken på Drottninggatan 2017 begicks av en man som borde ha lämnat landet”, skriver man vidare.
Säpo lämnade en erinran mot att bevilja medborgarskap i 147 fall under 2021. År 2022 ökade siffran till 490, och redan i oktober i år har man gjort det i 600 fall.