Salina Slănic erbjuder besökare en unik inblick i en underjordisk värld i Europas största saltgruva. Upplev rum som kan rymma en hel kyrka, utforska saltskulpturer och ta del av dess helande luft som är nästan helt fri från luftföroreningar.
Artikeln publicerades ursprungligen den 6 januari 2024.
Ungefär 100 kilometer från Bukarest ligger tidigare saltgruvan Salina Slănic på omkring 208 meters djup. Den räknas som den största saltgruvan i Europa och är nära 80 000 kvadratmeter stor.
Det var 1686 som Mihail Cantacuzino köpte marken kring gruvan i syfte att bryta salt. Enligt äldre dokument kan man se att det tidigare fanns mindre gruvor i området. Cantacuzino öppnade ytterligare ett antal mindre gruvor i området som han år 1713 donerade till Colțea-klostret i Bukarest.
Två nivåer
Gruvan kom sedan att bestå av två nivåer. Den första nivån, som kallas Mihai, öppnade 1912 och består av 6 trapetsformade rum med 12 meter takbredd, 37 meter golvbredd, 66 meter höjd och en vägglutningsvinkel på 60 grader.
Den andra nivån, som kallas Unirea, ligger under Mihai-nivån och separeras av ett 40 meters tjockt golv. Gruvan består av 14 trapetsformade kammare, ofta kallade ”salt palats”, med öppningar på 10 meter till taket. På Unirea-nivån bröt man salt under åren 1943 till 1970.
Mihai-nivån stänges i samband med att Unirea öppnades. Från gruvan ska under åren ha extraherats omkring 2,9 miljoner kubikmeter salt.
Salina Slănic Prahova Salt Mine, Romania pic.twitter.com/6qBm8Nxe30
— Humanbydesign (@Humanbydesign3) September 16, 2023
Naturliga saltkonstverk
Sedan gruvan stängdes har den istället blivit ett attraktivt turistmål i landet. Med minibussar kan man utforska hela saltgruvans mystik på omkring två timmar. Gruvan beskrivs ofta som väldigt vacker med skiftningar av äldre saltlager som präglar både golv och tak. Salt och vatten bildar naturliga konstverk i gruvan som ser ut som något taget ur en fantasivärld. Vissa av gruvans kammare är så stora att de kan rymma till exempel en kyrka eller ett fotbollsplan.
I ett av rummen, kallat Genesis Hall, finns också byster gjorda av salt som föreställer romerska kejsaren Trajan och de dakiska kungarna Decebalus och Burebista, historiska personer som spelat en viktig kulturell roll i antika Rumänien. Det finns även andra saltskulpturer i gruvan.
I gruvan finns också möjlighet till mer moderna aktiviteter som bland annat bowling, biljard, tennis och även vanliga lekplatser för barn. Den används också som arkiv och för viktiga dokument.
Helande luft
Enligt prover från National Institute of Physics and Nuclear Energy ska luften i gruvan vara så ren att där nästan inte finns någon strålning eller några luftföroreningar. Temperaturen ligger ständigt på omkring 13 grader och fuktigheten på cirka 60 procent. Människor med diverse lungproblematik brukar resa till saltgruvan och åtskilliga har rapporterat att det faktiskt hjälpt på olika vis. Det ska även gå att boka tvåveckorsbehandlingar, där människor som lider av lungproblem kan åka och tillbringa två veckor nere i gruvans rena luft.
Även en hel del friska människor åker dit för att andas den rena luften för dess hälsofördelar, eftersom ren luft alltmer blivit en bristvara i världen.