En skeppskanon som hittats utanför Marstrand har daterats av forskare till 1300-talet. Det innebär att det skulle kunna vara den äldsta artilleripjäs som hittills hittats i Europa.
I en tvärvetenskaplig studie, som publicerats i den engelska sjöhistoriska tidskriften The Mariner’s Mirror, har svenska, tyska och brittiska forskare undersökt en skeppskanon som hittades 2001 utanför Marstrand.
Anledningen till att man tror att det är en skeppskanon, och inte en kanon som transporterats, är på grund av att den fortfarande hade delar av en laddning kvar i krutkammaren när den hittades. Med andra ord var den laddad och redo att användas. Det är också tack vare laddresterna man enklare kunnat datera skeppskanonen till 1300-talet.
– Resultatet visar att Marstrandskanonen med stor sannolikhet härrör från 1300-talet vilket gör den till en av de absolut äldsta artilleripjäser som påträffats i Europa, säger Staffan von Arbin, marinarkeolog vid Göteborgs universitet, som ledde studien.
Forskarna har dokumenterar fyndet, som hittades på 20 meters djup av sportdykare, genom bland annat 3D-skanning. Vidare har man gjort en kemisk analys som visar att den är gjort med kopparlegering och innehåller omkring 14 procent bly och endast mindre mängder tenn. Enligt forskarna har detta dock inte varit det optimala för kanongjutning och man menar därför att den troligen gått sönder och lagats.
– Helt uppenbart har den som gjutit kanonen inte haft de nödvändiga kunskaperna och förståelsen för olika kopparlegeringars egenskaper, säger von Arbin.
Nästa steg är att försöka lokalisera skeppet som Marstrandskanonen tillhörde. Troligtvis är skeppet hårt nedbrutet, menar forskarna, men man tror att det ska kunna gå att hitta vrakrester.