Stian Jenssen – stabschef hos Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, föreslår nu att en möjlig lösning på kriget i Ukraina är att Volodymyr Zelenskyjs regering ger upp delar av sina territoriella anspråk på Ryssland – i utbyte mot Natomedlemskap.
Enligt Jenssen kan kompromissen innebära ett slut på kriget, även om han är tydlig med att detta bara är ett av flera förslag. Han menar dock att det är upp till Ukraina att avgöra fredsvillkor och när de vill förhandla med Ryssland.
– Jag tror att en lösning skulle kunna vara att Ukraina ger upp territorium och får Natomedlemskap i utbyte, sa Jenssen under en debatt.
Enligt Nato-toppen håller man redan på att diskutera Ukrainas status efter kriget, där företrädare för ett flertal länder ska ha ställt frågan om huruvida Ukraina kommer att avstå territorium till Ryssland.
Dessa uttalanden har inte fallit i god jord hos det ukrainska ledarskapet som tvärtom kallar dem oacceptabla och pekar på att Ukraina, precis som Nato, aldrig förhandlar om sina territorier.
Trading territory for a NATO umbrella? It is ridiculous. That means deliberately choosing the defeat of democracy, encouraging a global criminal, preserving the Russian regime, destroying international law, and passing the war on to other generations. After all, why should Russia…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
Presidentens rådgivare Mykhailo Podolyak kallar förslaget ”löjligt” och menar att en sådan kompromiss skulle innebära att man ”väljer demokratins nederlag, uppmuntrar en global brottsling, bevarar den ryska regimen, förstör internationell rätt och för kriget vidare till kommande generationer”.
”Om Putin inte lider ett förkrossande nederlag, den politiska regimen i Ryssland inte förändras och krigsförbrytare inte straffas, kommer kriget definitivt att återvända med Rysslands aptit på ännu mer”, hävdar han vidare.
Ukraina har ännu inte fått någon formell inbjudan om att ansluta till Nato. G7-länderna har dock gått med på att ge landet långtgående säkerhetsgarantier. Bedömare menar att det är sannolikt att Ukraina förr eller senare beviljas medlemskap i den USA-ledda militäralliansen.
Territorierna som Ryssland annekterat
I eftermälet av Maidan-revolutionen 2014 annekterade Ryssland Krimhalvön (4), vars befolkning i hög grad är rysktalande. Krim är även en militärstrategiskt viktig region, där Ryssland sedan Sovjettiden upprätthållit sin Svartahavsflotta.
Även de rysktalande områdena Donetsk (6) och Luhansk (5) i Donbass, som 2014 deklarerade sig självständiga, har införlivats sedan krigets inledande 2022, tillsammans med regionerna Kherson (8) och Zaporizjzja (7), som sammanbinder Krim och Donbass.
Foto: Wikimedia