Enligt källor är WHO på väg att klassa aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Sötningsmedlet är ett av de vanligaste i världen och används bland annat i sockerfria läskedrycker och tuggummi.
Aspartam är ett sötningsmedel som används i sockerfria produkter som exempelvis läsk eller tuggummi. Tidigare har det inte funnits några kända risker med att konsumera aspartam, förutom för de människor som lider av sjukdomen fenylketonuri (PKU) som gör att man har svårt att bryta ner aminosyran fenylalanin som finns i aspartam.
Nu kan däremot sötningsmedlet komma att klassas som ”möjligen cancerframkallande” av WHO, enligt källor till Reuters. Tidigare i juni träffades WHO:s cancerforskningsavdelning International Agency for Research on Cancer (IARC) för ett möte där man bland annat tittade på nuvarande forskning om cancerframkallande substanser.
Aspartam är ett av de vanligast använda sötningsmedlen i världen och förekommer hos ett flertal livsmedelsjättar som exempelvis Coca Cola Company och Mars Incorporated. Sedan 1981 har IARC utvärderat sötningsmedlet som ett säkert livsmedel att äta inom de dagliga rekommendationerna.
IARC har idag fyra olika klassificeringar på saker, produkter, livsmedel, sjukdomar och så vidare som listas i olika grader av cancerframkallande, där den högsta är konstaterat cancerframkallande och den lägsta konstaterat icke cancerframkallande. Exempelvis finns alkohol och processat kött med på listan som ”cancerframkallande för människor”.
Enligt källorna kommer aspartam att läggas till som ”möjligen cancerframkallande för människor” i juli.
Även WHO:s expertkommitté för livsmedelstillsatser (JECFA) har i år utrett just aspartam och kommer även de att delge sina slutsatser.
Ingen av kommittéerna kommer dock att avslöja någonting om sina fynd om sötningsmedlet förrän i mitten av juli, säger en talesman inom JECFA. Däremot menar man att fynden ”kompletterar” varandra och att det är ”det första grundläggande steget för att förstå cancerogenitet”.
Fakta: Aspartam
Aspartam, E 951, är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Aspartamet bryts ned i magsäck och tarmkanal och en av nedbrytningsprodukterna är metanol som i liten mängd exempelvis finns naturligt i frukt och juicer.
Det togs fram redan 1965 där det senare introducerades på svenska marknaden under 1980-talet.
Sötningsmedlet är godkänt att användas för exempelvis desserter, glass, konfektyrer, frukostflingor med högt fiberinnehåll, sylt, marmelad, gelé, läsk, vissa soppor, såser, kosttillskott, bordssötningsmedel samt som smakförstärkare i tuggummi.