MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 19 april 2025

lördag 19 april 2025

NyD Debatt

”Klimathot, dogmatism och hänsynslös globalisering”

Klimatöverdrifterna

publicerad 30 november 2013
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Man kan från politiskt håll inte mena allvar med något klimathot när man straffskattar de som behöver köra sin egen bil på landsbygden när det samtidigt är billigare att köpa kyckling ifrån Thailand än ifrån granngården. Chefredaktör Markus Andersson svarar Sternlyckes debattartikel om ”klimatskeptiker”.

Hans Sternlycke ifrågasätter hur de han kallar för klimatskeptiker kan ”gå kapitalets ärenden”. För det första så handlade den ursprungliga analysartikeln främst om hur människor av en annan uppfattning behandlas i den offentliga debatten.

Men självklart finns det människor som mot bättre vetande och med ekonomiska motiv arbetar för t.ex. oljeindustrins mäktiga intressen. Dessa bedriver sannolikt lobbyverksamhet mot förslag om minskad användning av fossila bränslen.

Men finns det ”klimatförnekare” så finns det också ”klimattroende”, dvs. de som utan att själva undersöka och ifrågasätta utgår ifrån en dogm om att människan huvudsakligen är skyldig till vad som man kallar för den globala uppvärmningen.

Dogmatismen och beteendet att tro och tycka allt för att ”de flesta andra gör det” är beklagansvärt. Det finns ingen som helst nödvändig koppling mellan kvantiteten eller andelen människor som tror eller uppfattar något och verkligheten. Detta gäller likväl i fallet om att andelen forskare som står för tesen att människan huvudsakligen orsakat den globala uppvärmningen stigit från 95 till 98 procent eller vad den dagsaktuella andelen än må vara. Dvs. det är knappast riktigt bara därför.

Sternlycke bekymrar sig för ekonomiska och politiska motiv bakom den ”klimatskeptiska” rörelsen. Det är lika lätt att spekulera i att liknande intressen finns bakom den andra uppfattningen. Inte minst beroende på att det i kraftiga statliga subventioner finns stora pengar att tjäna på projekt för förnyelsebar energi och ”klimatsmarta” alternativ. Denna marknad exploderar likväl som antalet aktörer på den och exploateras därför snabbt.

Flera varningsflaggor bör också höjas när ett samlat etablissemang av politiker och medier så synkroniserat och kraftfullt sätter kampen mot den globala uppvärmningen och ”klimathoten” högst upp på dagordningen.

I årtionden har man ignorerat de fossila bränslenas negativa inverkan på miljön och nu plötsligt gör man detta till en huvudfråga. Att man är inkonsekvent i ord och handling bör väcka misstankar om bakomliggande motiv.

Vi skall minsann plötsligt betala skyhöga straffskatter när vi åker bil, medan det fortfarande är billigare att tillverka en spade i Kina och transportera den till Sverige. Det är tom billigare att köpa kyckling ifrån Thailand än att köpa den ifrån grannen. De multinationella storföretagen bidrar till enorma utsläpp genom onödiga transporter av varor som istället för att produceras lokalt körs över hela jordklotet och får frisedel á la utsläppsskatter. Det är fortfarande ofta dyrare att åka tåg än att åka bil och antalet lastbilar på våra vägar bara ökar istället för att godset hamnar på järnvägen. Globaliseringen är ett viktigt politiskt mål för mäktiga intressen där fri och obehindrad rörlighet av människor, varor och kapital står över det mesta. Detta har man också erkänt öppet när dessa intressen så uppenbart kolliderar – frihandeln är viktigare än miljön!

Man struntar alltså i att straffbeskatta sådant som att lokala produkter transporteras runt hela jordklotet. Samma globalister påstår sig vara oroliga för hur vi skall klara ”klimatmålen”. Tyder inte denna dubbelmoral på bakomliggande ekonomiska intressen?

Hade våra regeringar verkligen varit mån om att göra seriösa satsningar på förnyelsebar energi skulle man långt tidigare varit öppen för alternativa energikällor och använt de skyhöga bränsleskatterna till det som man sade att skatten skulle gå till; forskning. Istället har man länge struntat i öronmärkningen och använt bränsleskatten till annat. Det politiska klimatet har blivit extremt otillåtande för långsiktig och ansvarstagande politik. ”Klimathotet” är inget undantag.

Sedan skall vi också minnas axiomet att det givetvis är omöjligt att bevisa något som inte överensstämmer med verkligheten. Låt oss se, hur många år det än kan dröja, om det kunna ”bevisas” att människan orsakat den globala uppvärmningen (förutsatt att en sådan alltså pågår). Än så länge är det fortfarande hypoteser. Sanningen kan måhända vara att mänsklig aktivitet bidrar till den globala uppvärmningen på ett avgörande sätt, men det är upp till vetenskapen att verkligen bevisa att så är fallet och att vi icke endast vilar politik på ständigt nya hypoteser.

För detta krävs att forskningen kring klimatförändringar accepterar och förhåller sig till andra teorier och förklaringar än enbart att människans förbränning av fossila bränslen ligger bakom en global uppvärmning.

Det finns dock ändå all anledning att arbeta sig bort ifrån beroende av fossila bränslen och att kraftigt hushålla på det som finns kvar för framtiden. Det är i själva verket av stor vikt, men de politiska åtgärderna måste stå i proportion till övriga behov och hot som vi står inför. Förgiftningen av vår miljö och gifterna i vår mat är ett långt påtagligare hot som människan definitivt själv orsakat och som vi kan förändra genom politiska beslut och en förändrad livsstil. Men inga politiker och skatter i världen kan stoppa naturens periodiska cykler.

 

Markus Andersson, Nya Dagbladet

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Planerade koldioxidlagringen skapar oro på Lidingö

Klimatöverdrifterna

publicerad 10 april 2025
– av Jan Sundstedt
Stockholm Exergi
Stockholm Exergi hoppas med den nya men oprövade metoden fånga in hundratusentals ton koldioxid per år.

Stockholm Exergi planerar att bygga en anläggning för infångning och lagring av koldioxid i Värtahamnen. Projektet syftar till att årligen fånga in 800 000 ton koldioxid, vilket överstiger utsläppen från Stockholms vägtrafik under samma period.

Den infångade koldioxiden är tänkt att omvandlas till flytande form och lagras i åtta stora tankar med en total kapacitet på 16 000 ton. Därefter ska den transporteras med båt från Värtahamnen till en permanent lagringsplats under havsbotten i Nordsjön.

Projektet har fått tillstånd från Mark- och miljödomstolen och erhållit statligt stöd på drygt 20 miljarder kronor från Energimyndigheten. Vid eventuella driftstörningar planeras gasen att släppas ut över vattnet mot Lidingö.

Lokal M-topp oroad

Projektet har väckt oro hos Lidingös kommunstyrelses ordförande, Daniel Källenfors (M), som anser att de genomförda studierna är otillräckliga för att bedöma riskerna.

Vi är väldigt oroade. Studierna som är gjorda är otillräckliga för att bedöma faran, säger han i en kommentar till skattefinansierade SVT.

​Fabian Levihn, chef för forskning och utveckling på Stockholm Exergi och docent på KTH, försäkrar att gasen inte utgör någon fara när den når Lidingö. Han betonar att Lidingöborna inte behöver vara oroliga och att företaget samarbetar med MSB och länsstyrelsen för att minimera alla risker.

Stockholm Exergi menar att projektet är en viktig del av arbetet för att nå klimatmålen och minska koldioxidhalten i atmosfären. Anläggningen förväntas vara i drift senast 2028.

CCS

CCS (carbon capture and storage) är en teknik för infångning och lagring av koldioxid. Koldioxiden sugs upp ur atmosfären och omvandlas därefter till flytande form. Den infångade koldioxiden kan sedan pumpas ner i havsbotten, där den så småningom mineraliseras och omvandlas till berg.

FN:s klimatpanel IPCC har lyft fram infångning och lagring av koldioxid som en av de viktigaste metoderna för att stoppa de påstådda klimatförändringarna. IPCC har dock fått kritik för att sätta för stor tilltro till tekniska lösningar som ännu inte är utbyggda, bland annat från European Academies Science Advisory Council (EASAC).

I Sverige avråder Naturskyddsföreningen från satsningar på fossil CCS.

Naturskyddsföreningen menar att bio-CCS, vilket är den variant som Stockholm Exergi planerar för, kan vara en bra lösning – under förutsättning att den biomassa som förbränns är hållbar, och att det inte leder till ett ökat uttag av biomassa.

Källa: Stockholm Exergi

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Floridas guvernör stöder förbud mot vädermanipulation

Klimatöverdrifterna

publicerad 3 april 2025
– av Markus Andersson
Ronald Dion "Ron" DeSantis, är Floridas guvernör sedan 2019 och är starkt kritsk till att man sprutar ut aluminium, sulfater och andra föreningar i luften. Bilden till höger är illustrativ.

Floridas guvernör, Ron DeSantis, uttrycker starkt stöd för ett lagförslag som syftar till att förbjuda geoengineering och vädermanipulation i delstaten, men kritiserar samtidigt representanthuset för att ha urvattnat förslaget.

Uttalandet kommer mitt i en pågående debatt om hälsorisker kopplade till dessa metoder, där även delstatens hälsominister Joseph Ladapo har höjt sin röst.

Ron DeSantis har i ett utspel på X kommenterat ett lagförslag från senator Ileana Garcia som syftar till att förbjuda geoengineering, även kallad aerosolbesprutning, och vädermanipulation i Florida.

Lagförslaget har passerat senatens regelkommitté med röstsiffrorna 20-4, men mött motstånd i representanthuset, där ändringar har gjorts som istället tillåter dessa metoder.

DeSantis är tydlig med sitt stöd för senator Garcias initiativ.

– Senator Ileana Garcia har ett lagförslag i Floridas senat för att förbjuda geoengineering och vädermanipulation i delstaten Florida. Jag stöder lagförslaget, säger han.

Han riktar skarp kritik mot representanthuset för deras hantering av förslaget.

– Floridas representanthus har urvattnat senator Garcias lagförslag, fortsätter DeSantis och varnar för att en urvattnad lag kan fastställa praxis för geoengineering och vädermanipulation.

Kritik mot ”kooky ideas” om klimatlösningar

Guvernören förkastar idéer om att manipulera atmosfären för att motverka klimatförändringar.

– Folk har en massa konstiga idéer om att de kan gå in och sprida saker i atmosfären för att blockera solen och rädda oss från klimatförändringar. Vi spelar inte det spelet i Florida, säger han.

DeSantis uppmanar nu allmänheten att sätta press på representanthuset.

– Jag hoppas att folk kommer att säga till Floridas representanthus: urvattna inte det här förslaget, avslutar han.

Hälsoministern varnar för risker

Floridas hälsominister, Joseph Ladapo, har också uttalat sig i frågan och stöder senator Garcias arbete. I ett inlägg på X samma dag skriver han: ”Dessa plan släpper ut aluminium, sulfater och andra föreningar med okända och skadliga effekter på människors hälsa”.

Ladapo betonar vikten av att skydda Floridas miljö och invånare. ”Vi måste fortsätta kämpa för att rena luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter”, tillägger han.

Bakgrund geoengineering: Oro för miljö och hälsa

Debatten om geoengineering, även kallad aerosolbesprutning, har intensifierats i Florida efter rapporter om potentiella hälsorisker. Enligt uppgifter från den amerikanske hälsoprofilen Mike Adams har prover från Floridas himmel indikerat höga nivåer av giftiga metaller som aluminium, vilket kopplas till vädermanipulation.

Fyra senatorer – Shevrin Jones, Lori Berman, Tracie Davis och Rosalind Osgood – röstade emot lagförslaget i senatens regelkommitté, vilket har väckt kritik från grupper som Florida Sky Watchers, som anklagar dem för att prioritera partipolitik framför miljöskydd.

Representanthuset, där republikanerna har en supermajoritet med 87 av 120 platser, har enligt kritiker som Christina Pushaw valt att stödja metoder som koldioxidlagring istället för att förbjuda vädermanipulation, vilket setts som ett kontroversiellt steg.

I Sverige har debatten om aerosolbesprutning helt avfärdats av mainstreammedier som "konspirationsteorier" trots att besprutning förekommit även i Sverige via Esrange rymdbas i Kiruna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittiska klimatförslaget: Mindre kött och dyrare flygresor

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 mars 2025
– av Redaktionen
Flygresor och köttätande är mycket skadligt för klimatet och måste minska markant, enligt den brittiska regeringens klimatrådgivande organ.

Den brittiska regeringens klimatrådgivande organ, Climate Change Committee, vill att önationens befolkning förändrar sina kostvanor och börjar äta betydligt mindre kött och mejeriprodukter.

Dessutom måste det bli mycket dyrare att flyga än idag – detta för att de uppsatta klimatmålen ska nås.

Eller gällande lagstiftning måste den brittiska regeringen regelbundet lägga fram juridiskt bindande åtgärder för att nå de uppsatta målen om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050.

Det är CCC som har till uppgift att ta fram förslagen och i den senaste rapporten kräver man att brittiska utsläpp ska minskas till 87 procent under 1990 års nivåer – till 535 miljoner ton koldioxidekvivalenter för perioden 2038-2042.

Detta skulle vara ett ambitiöst mål, vilket återspeglar uppgiftens betydelse. Men det är genomförbart, förutsatt att åtgärder vidtas snabbt”, hävdas det i rapporten.

Tror på explosionsartad elektrifiering

Elektrifiering och koldioxidsnål elförsörjning bör enligt CCC stå för den största andelen av utsläppsminskningarna. Man vill bygga ut den havsbaserade vindkraften från dagens 15 GW kapacitet till 88 GW år 2040, men också fördubbla den landbaserade vindkraften till 32 GW.

Man uppskattar att tre fjärdedelar av alla personbilar och skåpbilar, samt nästan två tredjedelar av alla tunga lastbilar på vägarna, kommer att vara eldrivna om 15 år – jämfört med endast 2,8 procent av personbilarna och 1,4 procent av skåpbilarna år 2023. Detta skifte kommer att ”drivas på av de sjunkande kostnaderna för batterier”, spekulerar man.

Vidare tror man att elektrifieringen av bostädernas uppvärmning kommer att gå mycket snabbt och man bedömer att hälften av de brittiska hemmen kommer att värmas upp med hjälp av värmepumpar år 2040 – jämfört med ungefär en procent idag.

Två färre kötträtter i veckan

Bättre infrastruktur ska också uppmuntra fler människor att välja alternativ till bilkörning – samtidigt som man vill se ”relativt stora prisförändringar” uppåt på flygresor för att säkerställa att medborgarna håller sig borta från flyget.

Om flygbolagen lägger över kostnaderna på kunderna kan en tur- och returbiljett från London till Spanien öka med cirka 150 pund fram till 2050, enligt rapporten, vilket utmålas som en positiv och nödvändig åtgärd.

Dessutom måste britterna äta mindre kött. Författarna till rapporten vill att köttkonsumtionen minskar med 25 procent till år 2040 – vilket innebär att medborgarna äter två färre kötträtter i veckan.

Just köttproduktionen brukar av makthavarna pekas ut som en ”klimatbov”, och CCC vill att landets lantbrukare får ekonomisk kompensation av staten för att delvis välja bort boskapsuppfödning för att istället fokusera mer på odling av spannmål och grönsaker.

Regeringen och parlamentsledamöterna ska nu ta ställning till rapporten innan de röstar om hur den juridiskt bindande koldioxidbudgeten ska se ut.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Klimataktivister vill stämma svenska staten – får nobben av HD

Klimatöverdrifterna

publicerad 19 februari 2025
– av Redaktionen
Aurora lovar att "febrilt fortsätta arbeta för att Sverige ska ta sitt juridiska ansvar" för klimatet.

Den klimatalarmistiska gruppen Aurora har stämt svenska staten och hävdar att de fått sina mänskliga rättigheter kränkta eftersom de styrande inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka påstådda klimatförändringar,

Nu har Högsta domstolen fattat beslut om att målet inte ska prövas.

De cirka 300 aktivisterna hävdar att Sveriges, i deras ögon, otillräckliga klimatarbete inneburit att deras rättigheter enligt Europakonventionen kränkts.

De menar att staten inte vidtar tillräckliga åtgärder för att motverka klimatförändringarna och att staten inte når upp till vissa angivna målsättningar för klimatet. De vill få fastställt att staten inte vidtar vissa specifikt uppräknade åtgärder. I andra hand har de begärt att domstolen ska ålägga staten att vidta vissa angivna åtgärder för att minska koncentrationen av växthusgas i atmosfären”, skriver HD.

Domstolen skriver att individer med hänvisning till Europakonventionen förvisso i vissa fall kan ha rätt att föra en klimattalan mot staten – men att man i så fall konkret måste kunna visa att man själv har drabbats negativt. HD anser inte att dessa krav har uppfyllts i Auroramålet.

Det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. Det ställs därför mycket höga krav för att enskilda personer ska ha rätt att föra en sådan talan. Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter”, skriver man.

”Oerhört stressad”

– Högsta domstolen har alltså kommit fram till att gruppmedlemmarnas talan, så som den utformats vid tingsrätten, inte kan tas upp till prövning, förtydligar domaren Jonas Malmberg, och betonar att man inte tagit ställning till hur man skulle bedöma olika alternativa scenarion.

I tabloiden Aftonbladet uppger Auroras talesman, Ida Edling, att hon blir ”oerhört stressad” av HD:s besked – detta eftersom hon menar att vi ”bara har fem år på oss att nå 1,5-gradersmålet”.

– Det är också viktigt att säga att HD inte sagt någonting om att svenskt klimatpolitik är laglig. De har bara sagt att Auroramålet inte kan prövas i svensk domstol, fortsätter hon.

– Vi behöver analysera beslutet, men vi kommer febrilt att fortsätta arbeta för att Sverige ska ta sitt juridiska ansvar för att skydda mänskliga rättigheter. Vi befinner oss i en brinnande kris. Det är viktigt att hela samhället tar sitt ansvar, även juridiskt för att säkerställa att staten vidtar tillräckliga klimatåtgärder, slår hon fast.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.