Woke-agendan inom kulturvärlden fortskrider. Det senaste tillskottet som ska berika vår vardag i en ny postmodern kostym är Maktens Ringar. En prequel i tv-serieformat till konstverket som är Sagan om Ringen.
Det börjar närma sig premiär av Amazon Prime Videos megasatsning Sagan om ringen: Maktens ringar (The Lord of the Rings: The Rings of Power). Världens hittills dyraste tv-serie med svensk premiär den 2 september på Prime Video. Upprördheten är dock stor bland beundrare till Tolkien då serien andas woke lång väg.
Massiv kritik
Många av de mer hängivna Tolkien-fansen har med goda skäl reagerat kraftigt på vad man anser vara en hädelse av det litterära och legendariska eposet. Tv-serien har redan på produktionsstadiet fått massiv kritik, som enligt fans av Tolkien kommer sig av att man modifierat om och gjort grova ingrepp i Tolkiens ursprungliga vision och källmaterial.
Ändringarna framhäver bland annat vissa kvinnliga karaktärer som i Tolkiens ursprungliga verk saknade större betydelse. Därtill förekommer såklart även den numera obligatoriska introduktionen av så kallad ”mångkultur” – exempelvis i form av afrikanska dvärgar.
Därtill har man, föga förvånande, sett till att minska europeiskt betonade inslag. Även ändringar och anpassningar i källmaterialets kronologi har gjorts.
Ordkrig
Skaparna bakom Makten Ringar samt beundrare av woke och dess apostlar bland så kallade kritiker, har som motargument använt retoriken att kanonaden av kritik är ”konservativ” och ”rasistisk”. Att fansens fördömanden har sin utgångspunkt i organiserad nätmobbning samt består av ”internettroll”.
Med andra ord de regelmässiga flosklerna och sedvanliga uttalandena som helt saknar skälig grund. I skrivande stund har dock ordkriget gentemot inte dämpats utan snarare tvärtom.
Måhända borde von Oben-liknande figurer i populärkulturens maktcentra kunna begripa att det bästa sättet att generera en positiv boost samt skapa goodwill och bra pr för sin sak, inte är att förlöjliga, fördumma, håna samt kasta tramsiga epitet på sin egna anhängare.
Mitt förslag till alla som gillar Sagan om Ringen är kort sagt att inte ödsla pengar på detta woke-infekterade skräp utan istället fira premiären med att titta på Peter Jacksons mästerliga trilogi.
Jan Sundstedt
Kuriosa: J.R.R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien, född 3 januari 1892 i Bloemfontein, Oranjefristaten (nuvarande Sydafrika), död 2 september 1973 i Bournemouth, Storbritannien, var en brittisk författare, filolog och universitetsprofessor, mest känd som författare till fantasyromanerna The Lord of the Rings (Sagan om ringen).
Tolkien var professor i fornengelska vid universitetet i Oxford 1925-1945 och i det engelska språket och litteraturen 1945-1959. Han var troende katolik och gick ofta i kyrkan. Tolkien var mycket nära vän med författarkollegan C.S. Lewis - de var båda medlemmar i den litterära diskussionsklubben The Inkling.