Forskare i Sibirien har gjort ett sensationellt fynd – en 50 000 år gammal mammutunge, nästan helt intakt, har grävts fram ur permafrosten i den ryska delrepubliken Sacha. Upptäckten, som omfattar en av världens bäst bevarade mammutkroppar, fascinerar forskarvärlden och öppnar nya möjligheter för att förstå livet under istiden.
Ryska forskare presenterade ”dan före dopparedan” fyndet av den unika mammutungen, döpt till ”Jana” efter en närliggande flod, rapporterar Phys.org.
Jana uppges väga omkring 180 kilo, mäta 120 centimeter i höjd och två meter i längd. Forskarna uppskattar att hon var ungefär ett år gammal vid sin död.
– Jana är ett exceptionellt fynd och en av de bäst bevarade mammutkroppar som någonsin har hittats, konstaterar en av forskarna som deltar i projektet.
Fyndet gjordes tidigare i år nära forskningsstationen Batagajka, en plats känd för tidigare upptäckter av förhistoriska djur.
Jana är en av endast sju kompletta mammutkroppar som hittats världen över. Forskarna förbereder nu detaljerade studier för att fastställa hennes exakta ålder vid döden samt för att analysera mammutens tillväxt och anpassningar till det extrema klimatet under istiden.
Scientists believe Yana is likely the most well-preserved mammoth discovered to date. The fact that its head and trunk had survived is particularly unusual, they say.https://t.co/PrEpvisR3d pic.twitter.com/NQXNUOwgN6
— DW News (@dwnews) December 24, 2024
Permafrosten skyddar
Tidigare fynd i samma område inkluderar ben från andra förhistoriska djur, men Janas kropp ger en unik inblick i den unga mammutens fysiska utveckling och livsvillkor.
Jakutien, som utgör en stor del av den ryska delrepubliken Sacha, är en avlägsen region som gränsar till Norra ishavet. Dess permafrost har länge fungerat som en skattkammare för forskare som söker spår från istidens megafauna.
Forskare tror att unga mammutar växte snabbt för att klara av det hårda klimatet. En av forskarna beskriver fyndet som ”en ovärderlig möjlighet att förstå hur dessa djur anpassade sig till kalla vintrar och begränsade resurser”.
Upptäckten av Jana visar återigen hur permafrostens bevarande egenskaper kan bidra till att belysa förhistoriska livsformer. Forskarteamet hoppas att resultaten från de kommande analyserna inte bara kommer att fördjupa kunskapen om mammutar, utan även ge insikter om klimatets inverkan på djurliv under istiden.