En omfattande holländsk studie visar att de allra flesta barn och ungdomar med åren växer ur sin upplevda ”könsförvirring” naturligt och inte alls har något långsiktigt behov av varken kirurgi, könshormoner eller pubertetsblockerare.
I västvärlden har ett stort antal makthavare under de senaste åren propagerat för eller till och med infört lagar som gjort det lättare för minderåriga att genomgå könsmanipulerande behandlingar av olika slag – trots larm om att många unga ångrar sig i efterhand eftersom de snarare lider av psykisk ohälsa än att de faktiskt är ”födda i fel kön”.
Nyligen publicerad forskning i Archives of Sexual Behaviour som följt 2 772 ungdomar in i tidig vuxen ålder visar att ”könsförvirringen” i de allra flesta fall är temporär och går över i vuxen ålder. Enligt studien var 11 procent av ungdomarna ”missnöjda” med sin könstillhörighet när de var 11 år gamla – en siffra som sjönk till 4 procent när ungdomarna nådde åldersspannet 24-26 år.
”Även om könstillhörighet är relativt vanligt under tidiga tonåren, minskar det i allmänhet med åldern och verkar vara förknippat med en sämre självuppfattning och psykisk hälsa under hela utvecklingsfasen” konstaterar medicinska forskare vid Groningens universitet.
Normalt med identitetstvivel
I studien delades barnen in i tre grupper baserat på deras svar på påståendet ”Jag vill vara av motsatt kön”. Deltagarna hade tre alternativ: ”aldrig”, ”ibland” eller ”ofta”.
Majoriteten, eller 78%, sa att de inte var missnöjda med sitt biologiska kön, 19% upplevde ett minskat ”könsmissnöje” under studiens gång, och bara 2% upplevde ett ökat missnöje över sin könstillhörighet.
De flesta av de studiedeltagare som uttryckte ett ökat könsmissnöje var kvinnor. De vars könsmissnöje skiftade under studiens gång var också mer benägna att ha lägre självkänsla under tonåren än de som inte var missnöjda.
”Resultaten av den aktuella studien kan hjälpa ungdomar att inse att det är normalt att ha vissa tvivel om sin identitet och sin könsidentitet under denna åldersperiod och att detta också är relativt vanligt”, konstateras det vidare.
Manar till försiktighet
Forskarna uppmanade också vårdgivare att vara försiktiga med att behandla könsdysforiska ungdomar och främst se dem som ”individer med intensiva könsdysforiska känslor och ge dem en mer omfattande syn på utvecklingsmönstret hos den allmänna befolkningen och hos barn som får ungdomspsykiatrisk vård”.
MAJOR DUTCH STUDY queried youngsters six times during their lives, from 10 to 26 years old. 78% never had gender discontentment (gender dysphoria). 19% did, but it went away naturally. Only 2% had increasing gender discontentment. These results strongly oppose rushing to… pic.twitter.com/3NDl6O7QSL
— Dr. Michael Guillén (@DrMGuillen) April 5, 2024
Studiens resultat har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och entreprenören Elon Musk skriver på X att han ”inte har någonting emot att vuxna gör vad de vill så länge det inte skadar andra, men barnen måste skyddas till varje pris”.
I’m cool with adults doing whatever they want, so long as it doesn’t harm others, but kids need to be protected at all costs https://t.co/DBgwyvUovs
— Elon Musk (@elonmusk) April 4, 2024
Aktuell fråga i Sverige
I Sverige är frågan också mycket aktuell då statsminister Ulf Kristersson drivit på en liberalisering av lagstiftningen för att göra det enklare för minderåriga att byta juridiskt kön och förenkla processen för könsmanipulerande kirurgi i vuxen ålder.
Som Nya Dagbladet rapporterat om är stora delar av det egna partiet motståndare till en sådan förändring, och riksdagsledamöter berättar om hur de känner sig pressade att stödja lagförslaget av rädsla för att annars bli av med sina uppdrag.
– Ta bladet från munnen och stoppa könstillhörighetslagen, deklarerade nyligen Christian Sonesson, Moderat kommunalråd i Staffanstorp.