Ny studie: Hundar förstår mer än man tidigare trott

publicerad 6 november 2021
- av Sofie Persson
Ny studie visar att hundar förstår mer komplexa ord än man tidigare trott.

Hunden har länge kallats för människans bästa vän, och ny forskning visar att det finns vetenskapligt fog för att hundar förstår människor bättre än vad man tidigare trott. Forskning visar även att hundar använder liknande delar av hjärnan som människor gör i sin kommunikation.

Att hundar kan lära sig ord är sedan tidigare känt, men nu visar en ny studie från Eötvös Loránds universitet i Ungern att hundar kan förstå mer komplexa ord än man tidigare vetat om, skriver Almo Nature.

Spädbarn kan vid 8 månaders ålder förstå att en grupp av stavelser tillsammans ofta bildar ord och att många osammanhängande ljud inte är ord. Det visar sig nu att även hundar har samma förmåga.

Det här är första gången som vi visar att ett icke mänskligt däggdjur kan göra detta. Hundar kan använda exakt samma beräkningar som spädbarn för att segmentera talet, säger Mariana Boros, en av huvudförfattarna till studien.

För att se vilken del av hundens hjärna som kan dra dessa slutsatser har man även tittat på hjärnaktivitet genom MRI och EEG, vilket även medförde att hundarna kunde vara vakna och okopplade vid tillfället.

I EEG-testerna fick hundarna vara med sina ägare och sedan spelade man upp ett stimuli med olika ljud. Först spelade man upp olika påhittade ord i olika frekvenser och sedan spelade man upp isolerade inspelningar av riktiga ord. Detta visade att hundarna dels kunde urskilja de olika frekvenserna, dels att de kunde utröna skillnad på riktiga ord och påhittade ord.

I MRI-testerna gjorde man ett liknande test för att se var exakt i hjärnan aktiviteten pågick när hunden gjorde dessa skillnader. Där fann man att i den allmänna hjärnregionen i de basala ganglierna svarade starkare på de osammanhängande, påhittade orden. Däremot var det i hörselbarken, som är ett mycket mer specificerat område i hjärnan, som hunden svarade starkare på de strukturerade orden.

Boros menar att det är just hörselbarken som även hos människor är aktiv vid sådana här uppgifter.

Så det var intressant att se att även hos hundar spelar hörselbarken en mycket viktig roll i segmenteringen av ord, säger hon.

Studien är den första som visar att även icke mänskliga däggdjur, speciellt hundar, kan göra sådana komplexa bedömningar och att man visat att de använder samma hjärnregioner som människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!