Att dricka kombucha kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes, enligt en ny studie. Studiedeltagarnas fasteblodsockernivåer sänktes till en hälsosam nivå efter att ha druckit den fermenterade drycken i fyra veckor.
Kombucha är ett fermenterat te gjort med kombuchasvamp, även kallad Scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Teet innehåller stora mängder goda bakterier och anses ofta vara en hälsodryck. Drycken tros ha ursprung i norra Kina där den nämns så tidigt som omkring 220 f.k.
I en ny studie ville forskare titta på om drycken kunde ha en positiv inverkan hos personer med typ 2-diabetes, eftersom det finns tidigare studier som visar att drycken kan sänka blodsockernivåerna. Det är den första studien som undersöker kombucha och personer med diabetes, menar en av medförfattarna till studien Dan Merenstein, professor i familjemedicin vid Georgetowns Universitet i Washington.
– Vissa laboratorie- och gnagarstudier av kombucha har visat lovande resultat och en liten studie på personer utan diabetes visade att kombucha sänkte blodsockret, men såvitt vi vet är detta den första kliniska studien som undersöker effekterna av kombucha hos personer med diabetes, säger han.
Tydlig sänkning
I pilotstudien, som publicerades i Frontiers in Nutrition, fick en grupp på 12 personer med typ 2-diabetes dricka cirka 8 gram kombucha eller placebodryck dagligen. Efter en tvåmånadersperiod byttes kombucha och placebo ut mellan grupperna för att ”tvätta bort” de biologiska effekterna av dryckerna. Sedan drack man kombucha dagligen i fyra veckors tid. Ingen av grupperna fick veta vilken dryck de fick under denna tid.
Efter fyra veckor hade de genomsnittliga fasteblodsockernivåerna sänkts från 164 till 116 milligram per deciliter, medan placebodrycken inte gav några statistiskt signifikanta minskningar. Enligt American Diabetes Association ska blodsockret före måltider ligga på omkring 70 till 130 mg/dl.
– Vi kunde se preliminära bevis för att en vanlig dryck kan ha en effekt på diabetes. Vi hoppas att en mycket större studie, med de lärdomar vi dragit av denna studie, kan genomföras för att ge ett mer definitivt svar på hur effektivt kombucha sänker blodsockernivåerna och därmed förebygger eller hjälper till att behandla typ 2-diabetes, säger en annan av medförfattarna Dr. Chagai Mendelson.
Nyttiga mikroorganismer
Forskarna tittade också på sammansättningen av fermenterande mikroorganismer i kombucha för att avgöra vilka ingredienser som kan vara de mest aktiva. De fann att drycken huvudsakligen bestod av mjölksyrabakterier, ättiksyrabakterier och en form av jäst som kallas Dekkera. Även om sammansättningen kan variera beroende på dryck och vem som tillverkat den menar forskarna att dessa bakterier troligen finns i de flesta kombucha-drycker.
Typ 2-diabetes är en ökande folksjukdom både i Sverige och i andra länder som exempelvis USA. Ett stort antal människor är även i ett så kallat ”förstastadium” där de riskerar att utveckla sjukdomen. Forskarna anser därför att studien är lovande för framtiden.
– Mycket mer forskning behöver göras men detta är mycket lovande, säger professor Merenstein.
Gör egen kombucha
För att få tag på en kombucha-svamp och startdryck kan man leta i exempelvis Facebook-grupper. Det säljs även startkit på nätet.
Ingredienser
- 2 liter vatten
- 1 1/2 msk svart eller grönt te
- 2 dl strösocker
- 2 dl kombucha
- 1 kombuchasvamp (Scoby)
Gör så här
Koka upp hälften av vattnet och lägg i teet. Dra sedan av från värmen och häll i sockret, låt sedan dra under lock i ungefär 30 minuter och sila sedan bort tebladen/påsarna. Häll i vätskan i en ren glasburk som rymmer minst tre liter. Häll i resten av vattnet i burken och lägg över en tunn handduk. Låt vattnet svalna helt, är det för varmt när man lägger i svampen kan den dö.
Häll sedan i kombucha och lägg svampen på toppen av vätskan. Täck med en handduk och gummiband. Låt sedan stå i en till två veckor i rumstemperatur.
Spar sedan svampen och lite kombucha för att göra fler omgångar.