Kinesisk rymdsond på väg mot månen

Kina har skjutit upp rymdsonden Chang'e 3 med målet att nå månen. Med hjälp av den kaninliknande månbilen Jade hoppas man kunna utforska naturtillgångarna på månens yta.

publicerad 2 december 2013

På måndagsmorgonen lokal tid skedde avfyrningen av raketen som håller rymdsonden. Sonden beräknas landa på månen den 14 december. Om allt går som planerar blir Kina den första nationen som lyckats med en månlandning sen 1976 och den ryska Luna-24.

Rymdsonden kommer att vara på månen i minst 90 dagar och utforska ytan, samla in jordprover och söka efter naturresurser. Detta ska ske genom den sexhjuliga månbilen Jade – som ser ut som en kanin.

Den 120 kilo tunga månkaninen klarar att klättra över sluttningar som lutar 30 grader. Den färdas som mest 200 meter per timme. Den kommer under sin tre månader långa vistelse på månen att utforska en yta på tre kvadratkilometer och färdas som mest 10 kilometer.

Genom en internetomröstning där över tre miljoner kineser deltog utsågs namnet på månbilen. Yutu, som den heter på kinesiska, var den vita kaninen som mångudinnan Chang’e hade, enligt kinesisk mytologi.

Rymdprogrammet inleddes 2007 när en rymdsond skickades upp för att ta detaljerade bilder på månen. Den rymdsonden kraschlandade på månen 2009. En ny rymdsond skickades upp 2010 och de båda sonderna har varit viktiga i förberedelserna för Chang’e som ska landa på månen.

Den prestigefyllda uppskjutningen är en milstolpe i Kinas rymdhistoria. 1970 etablerade landet sig i rymdklubben när satelliten Dong Fang Hong I cirkulerade runt jorden i 28 dagar. Med satelliten fanns en radiosändare som spelade Östern är röd, en revolutionär hyllningssång till ledaren Mao Zedong och Kinas kommunistparti.

USA ser dock på det kinesiska månprogrammet med viss skepsis.

– Med undantag för den markpenetrerande radarn på månbilen, kommer inget av de vetenskapliga instrument som finns på månbilen att upptäcka något särskilt nytt, säger en icke namngiven amerikansk forskare till tidningen Aerospace America.

Kina vidhåller att deras rymdprogram har fredliga ändamål, men USA:s försvarsdepartement har gjort klart att man har till avsikt att förhindra att Kina får en strategisk fördel genom rymdoperationer. USA har på sistone halkat efter i utvecklingen och det är endast Kina och Ryssland som har möjligheten att skicka upp människor i rymden.

 

 

Läs även:
Indien sköt iväg rymdsond mot mars
Voyager 1 har lämnat solsystemet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!