Voyager 1 har lämnat solsystemet

Den amerikanska rymdsonden Voyager 1 har passerat vårt solsystem efter 36 års färd. Det bekräftas av Nasa som fått signaler från Voyager 1 utanför gränsen till solsystemet, 21 miljarder kilometer från jorden.

publicerad 13 september 2013
Voyager 1

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det var den 5 september 1977 som den amerikanska rymdfartsmyndigheten skickade upp Voyager 1. Dess hastighet beräknas till i snitt 17 kilometer i sekunden eller 1,6 miljoner kilometer om dagen – vilket är det snabbaste någonting färdats som människan satt ihop, rapporterar ABC News.

Det väntas dröja hela 40 000 år innan Voyager 1 är nära nästa stjärna. Den befinner sig för tillfället cirka 21 miljarder kilometer från jorden och det tar omkring 17 timmar att kommunicera mellan Voyager 1 och jorden.

“Ändrar vad vi vet om universum”
– Informationen som vi får tillbaka från Voyager kommer att ändra vad vi vet om universum. Vi vet så lite bortom vårat solsystem. Vi har inte varit där förut, säger David Alexander vid Rice University Space Institute, enligt ABC News.

Nu är Voyager 1 på väg ut i den interstellära rymden i Vintergatan. Dock ska Voyager 1 redan ha lämnat solsystemet för över ett år sedan, enligt forskare, men först nu ska Nasa ha starka bevis för att det verkligen har skett och det skedde den 12 september 2013.

När vi fick in de här uppgifterna såg jag och mina kollegor bara på varandra och sa: ‘Vi är i det interstellära mediet, det är klart för oss’, säger Don Gurnett, plasmafysiker vid Iowauniversitetet, till LA Times.

Fortsätter i det outforskade universumet
Voyager 1 väntas tappa kontakten med jorden omkring år 2025 då plutoniumet som driver rymdsonden tar slut. Även efter att kontakten har tappats kommer Voyager att forsätta bära med sig bland annat olika instrument och sväva fritt i universum. Utöver det finns det en guldskiva med information om jorden och dess invånare.

Innan Voyager 1 sköts upp i rymden 1977 skjöt även Nasa upp Voyager 2 samma år. Voyager 1 uppskattas dock sväva fram fortare i rymden än 2:an, skriver LA Times.

Målet för Voyager var att studera planeterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Uppdraget slutfördes redan 1989 och sedan dess har Voyager 1 fortsatt att sväva vidare mot yttre rymden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!