Jätteökning av mensrubbningar efter covidvaccinen

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 18 juli 2022
- av Markus Andersson
Menstruationsrubbningarna blev en chock för många.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

9690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hela 42 procent av de kvinnor som har regelbundna menstruationscykler uppger att de efter att ha tagit covid-vaccinen börjat uppleva kraftigare blödningar än tidigare.

Även om många som tagit covidvaccinen var medvetna om mildare bieffekter som huvudvärk, trötthet och ömmande smärta i vissa kroppsdelar så finns det också biverkningar kopplade till vaccinen som betydligt förre var medvetna om när de valde att ta injektionen.

Enligt en undersökning som publicerats i Science Advances har 42 procent av kvinnorna med regelbundna menscykler börjar blöda mer kraftigt än tidigare efter att de injicerats. 44 procent uppger ingen skillnad alls och 14 procent säger att de blöder mindre än tidigare.

Studien är omfattande och innefattar över 39 000 personer mellan 18 och 80 som klassas som fullt vaccinerade och som inte har smittats med covid-19. Syftet var att ta fram underlag inför framtida vetenskapliga studier i ämnet – snarare än att bevisa ett orsakssamband mellan vaccination och mensrubbningar.

Undersökningarna inleddes i april 2021 – ungefär samtidigt som det började strömma in rapporter från kvinnor som upplevde oväntade och kraftigare blödningar efter vaccininjektionerna – rapporter som ofta avfärdades med hänvisning till att det inte fanns någon data som kopplade ihop rubbningarna med vaccinen. Detta, har det visat sig, har en del av förklaringen i att deltagare i vaccintesterna inte blev tillfrågade huruvida de tidigare upplevt menstruationsförändringar.

– Innan vaccinationerna rullades ut så skulle jag säga att vår kunskap om kopplingen mellan immunisering och menstruationsförändringar i allmänhet var noll, menar Candace Tingen, programdirektör inom gynekologisk hälsa och sjukdomar vid National Institute of Child Health and Human Development.

Hon menar att få tidigare studier bedömt preparatens effekt på menstruationscykeln.

– Det var egentligen bristen på information som jag tror orsakade förvirring, rädsla och kanske en tvekan att vilja vaccinera sig, konstaterar Tingen.

Katherine M.N Lee som varit med och tagit fram studien menar att menstruation överlag mycket sällan studeras när det inte är kopplat till graviditeter – någonting hon själv tror beror på ”strukturer” – i specifika ordalag att många forskare är vita män som själva saknar egna erfarenheter av att menstruera.

Hon uppger att hon och hennes kollegor inspirerades att genomföra undersökningen om mensrubbningar kopplade till vaccinen efter att de själva noterade hur såväl vänner som främlingar på nätet började fråga om varför de upplevde dessa oväntade förändringar.

Deltagarna i undersökningen hade vaccinerats med vaccin från antingen Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson eller Novavax.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!