Det finns höga nivåer PFAS i juice och fruktpuréer för barn, visar en studie från bland andra Örebro universitet. I flera produkter var PFAS-halterna högre än de tillåtna gränsvärdena för dricksvatten i europeiska länder.
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, ett samlingsnamn för en ämnesgrupp på fler än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Dessa ämnen är syntetiskt framställda och mycket svåra för naturen att bryta ner, en del av ämnena har också visats vara skadliga för djur, människor och miljö.
Under de senaste åren har man kunnat se att diverse PFAS-ämnen fått stor spridning i miljön, bland annat i vatten, men också att det finns hos människor i exempelvis blodet.
I studien, som är ett samarbete mellan Örebro universitet, Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre, har man undersökt de två kemikalierna trifluorättiksyra, TFA, och trifluormetansulfonsyra, TFMS, i juicer och i frukt- och grönsakspuréer avsedda för små barn.
Högre nivåer än man tidigare trott
Resultaten visar på särskilt höga halter av TFA i handpressade apelsiner och apelsinjuice. Det fanns även i äppeljuice, men inte i lika höga nivåer. I två av de nio undersökta puréerna hittades även höga halter av TFA. Forskarna är inte förvånade över att kemikalierna återfanns i produkterna, men är däremot oroade över nivåerna. Den genomsnittliga nivån låg på 34,000ng/L, där vissa prover nådde över 80,000 ng/L.
– Det var högre än jag trodde, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna analyserade både konventionella och ekologiska produkter, där de ekologiska generellt hade lägre nivåer, även om det fanns undantag.
Överskrider riksvärden för dricksvatten
Vidare jämförde man halterna av TFA i produkterna mot riksvärden för dricksvatten i Danmark, Tyskland och Nederländerna. Alla prover överskred de godkända riksvärdena i Nederländerna, och en stor del av proverna i Danmark och ett prov i Tyskland överskrev riksvärdena för dricksvatten.
– Vår undersökning visar alltså att vissa apelsinjuicer och vissa puréer överskred gränsvärdena som satts av Danmark, Nederländerna och Tyskland när det gäller dricksvatten, vilket kan innebära potentiella hälsoeffekter, säger Yeung.