Det finns ett samband mellan höga halter av PFAS i blodet och tidig menstruation, visar en norsk studie. Flickorna i studien med de högsta halterna av miljögifter i kroppen var även de som fick mens tidigast.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research, samlade forskare in frågeformulär och blodprover från 921 norska tonåringar. Deltagarna var både pojkar och flickor i åldern 15-19 år. I frågeformulären fick man fylla i om bland annat sin menstruation och pubertet.
Cirka 16 procent av flickorna fick mens tidigt, det vill säga innan elva års ålder och dessa flickor hade också högst andel PFAS i blodet. Vidare fann man en koppling mellan höga halter miljögifter och en obalans i de steroidhormoner som produceras i binjurarna. Hos pojkar med höga halter PFAS producerade binjurarna mer stresshormoner och mindre manliga könshormoner, jämfört med de som hade mindre halter.
– För flickorna var det tvärtom, där binjurarna hos dem som hade mycket PFAS i blodet producerade mer manliga könshormoner och mindre stresshormoner. Här behövs definitivt mer forskning innan vi kan vara säkra på något, säger professor Guri Grimnes vid UNN och UiT – Norges arktiska universitet, till forskning.no.
Tydligt samband
En av teorierna till att barn kommer i puberteten tidigare än förr är höga halter av PFAS, men det är dock oklart exakt hur gifterna skulle påverka kroppen. En teori är däremot att PFAS kan efterlikna eller hämma effekten av testosteron eller östrogen, eller störa signaler som är viktiga för pubertetsstarten.
– Vår studie är en av allt fler som pekar på att det finns effekter i kroppen av de här ämnena som vi omger oss med, säger Grimnes.
Samtidigt pekar hon mot att man inte kan slå fast att PFAS är orsaken till tidigare menstruation, bland annat gå grund av att ungdomarna inte följts upp över tid. Däremot kan man definitivt säga att det finns ett samband.
Fakta: PFAS
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och kallas ibland även högfluorerade ämnen. Det är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på fler än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.
Källa: Kemikalieinspektionen