I en ny rapport uttrycker forskare tvivel kring råden att solkräm kan minska risken för hudcancer. De menar istället att solkräm kan leda till att man vistas längre i solen, vilket ökar risken för malignt melanom.
I ”Arbetsrelaterad hudcancer” har svenska forskare tittat på risker för hudcancer hos de som arbetar utomhus. I den framkommer det att forskarna är tveksamma om huruvida solkräm som skydd mot cancer.
– Vi anser att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt underlag för att rekommendera användning av solskyddsmedel för att förebygga hudcancer, det saknas vetenskapliga studier som har visat att solskyddsmedel minskat risken för hudcancer, säger Bengt Järvholm, professor i folkhälsa vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.
Svårt att utesluta risker
Solkräm är en av rekommendationerna svenska myndigheter har till allmänheten för att undvika hudcancer, trots detta ökar hudcancer i Sverige markant, enligt forskarna. Att man använder solkräm kan istället göra att man tillbringar mer tid i solen, och därmed utsätter sig för en större risk för hudcancer.
– Solskyddsmedel innebär att man bränner sig mindre, vilket kan göra att man står ut i solen längre och solar mer och därmed utsätter sig för en högre risk för malignt melanom, säger han.
Vidare pekar man också mot att solkrämens ämnen går igenom huden, något man kunnat mäta i exempelvis urinen hos människor, men att man inte vet vad det kan medföra för risker.
– Riskerna med detta vet man inte fullständigt, men det är svårt att utesluta att det skulle kunna ha negativa effekter på hälsan, säger Järvholm.
Utomhusarbetare får mindre cancer
I rapporten kunde man också se att personer med utomhusarbete i regel har mindre hudcancer, trots att de är utsatta för mycket solljus. En förklaring skulle vara att dessa personer utsätter sig för solen i mildare form redan på våren och därmed sakta bygger upp en solbränna som skyddar huden.
Forskarna avråder dock inte från att använda solkräm, men menar att det viktigt att informera om det forskningen kommer fram till så att människor kan ta egna beslut kring saken.
Även hälsoprofilen Fredrik Paulún, författare till boken Ljusrevolutionen, pekar mot att det finns felaktiga förställningar om solen och att man snarare bör bygga upp en bra solbränna, undvika att bränna sig samt sola smart, än att använda solkräm.