Forskningen inom Alzheimers går i rekordfart och forskare i Storbritannien tror att det kommer att finnas flera effektiva behandlingar mot sjukdomen inom tjugo år.
När professor Julie Williams forskningsteam vid Cardiff University påbörjade sin forskning om Alzheimers under 2009 kände man till tre gener som ökar risken för sjukdomen. Nu har forskningsgruppen kunnat identifiera 92 gener som kan innebära ökad risk att få den hittills obotliga sjukdomen.
Under senare år har forskningen ökat markant och Williams menar att hon lärt sig mer om sjukdomen de senaste sju åren än de tidigare tjugo åren. Hon menar att det är genterapi tillsammans med flera internationella studier inom ämnet som gör att man har en starkare överblick idag, samt att testerna är mycket billigare att göra än de miljontals kronor de kunde kosta tidigare.
– När du vet var du ska börja leta kan du studera vilka effekter generna har på specifik hjärnaktivitet, säger Williams till BBC. Till exempel vet vi nu att defekta gener som förändrar hur immunceller, som kallas mikroglia, fungerar.
Studierna visar också att Alzheimers inte orsakas av en enskild orsak, utan att det likt exempelvis hjärtsjukdomar kan bero på åtskilliga faktorer samt att även ett antal olika terapier kan hjälpa att förebygga eller försena sjukdomen. Inom fem års tid kommer exempelvis troligtvis en medicin att ha börjat användas i kliniska prövningar.
– År 2040 tror jag att vi kommer att kunna erbjuda en rad olika behandlingar och vi kanske inte vet exakt varför, men en behandling kommer att kunna påverka de många olika orsakerna.
Alzheimers är den vanligaste demenssjukdomen. Vid demenssjukdomar skadas eller påverkas hjärnan och vid Alzheimers sjukdom är det främst nervcellerna i minnescentrum som förstörs. Sjukdomen har ett utdraget förlopp på ungefär fyra till tio år, men kan ibland vara längre, och slutar i döden. Det finns mediciner för att lindra symptomen, men det finns idag inget botemedel.
Den största riskfaktorn är ålder, men det finns också andra risker som exempelvis högt blodtryck och diabetes. Det finns även en ärftlig faktor. I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom.