Olyckor där elsparkcyklar är inblandade beror oftast på förarnas eget beteende – den bedömningen gör forskare vid Chalmers universitet.
Man ser att elfordonen används på andra sätt än övriga fordonstyper och att åkare krockar med flit, surfar på mobilen under färden eller åker med en hand på styret.
Sedan ett antal år tillbaka är elsparkcyklar ett vanligt inslag i de flesta svenska städers gatubild och deras intåg har också inneburit nya sätt att snabbt och smidigt göra kortare resor.
Samtidigt har många länge påpekat att fordonen inte bara används för att transportera åkaren från punkt a till punkt b – utan att de också används som en slags nöjesaktivitet, där framförallt unga personer åker runt och gör tricks med cyklarna, eller på andra sätt agerar olämpligt eller farligt i trafiken.
– Tyvärr är det tydligt att den typen av nöjeskörning i vissa fall medför farliga beteenden som leder till påtagliga olycksrisker, säger Marco Dozza, professor i aktivt säkerhets- och trafikantbeteende vid Chalmers och en av författarna bakom en studie som tittat närmare på orsakerna bakom olyckorna.
Man har med hjälp av kameror och annan avancerad teknik samlat in data från närmare 7000 resor med elsparkcyklar – och tittat närmare på 19 olyckor och 42 incidenter som var nära att resultera i allvarliga olyckor.
”Känner inte samma ansvar”
I studien kunde forskarna snabbt notera avvikelser från liknande undersökningar av andra typer av fordon och såg att i 20 procent av incidenterna så skapade föraren medvetet en tydlig risksituation eller en faktisk krock under sin åktur.
Dozza menar att åkarnas beteende är att likna vid skadegörelse och han anser att elsparkcyklarna behandlas på ett annat sätt än andra fordonstyper.
– Det här beteendet verkar vara specifikt för elsparkcyklar. Att ägarskap saknas eftersom elsparkcyklarna hyrs kan göra att föraren inte känner samma ansvar för fordonet och bryr sig mindre om konsekvenserna av en krock, säger han.
Han konstaterar att det främst är förarens beteende som orsakar olyckor – och inte själva elsparkcykeln.
– Det förekommer betydligt fler annorlunda, märkliga och trafikfarliga beteenden hos elsparkcyklister jämfört med hos andra trafikanter.
”Kanske behövs krav på utbildning”
Exempel på detta är att förare kör med bara en hand på styret, använder mobiltelefonen under färden eller åker tillsammans i grupp – något som ökar olycksrisken.
– Det går inte att styra och bromsa med en elsparkscykel på samma som med en cykel, så att köra med en hand på styret är betydligt svårare – och farligare – än många kanske tror. Resultaten bekräftar hur viktigt det är att inte vara distraherad under körningen. Att titta på mobilen eller åka många i grupp kan ta bort fokus på körningen och omgivningen, betonar han.
Forskarna kunde också se att elsparkcyklarna var involverade i oväntat många incidenter med bilar – trots att tanken är att de främst ska köras på cykelbanor. De flesta sådana olyckor sker vid korsningar, och Benjamin Dozza spekulerar i att bilisterna kan ha svårt att se elfordonen i tid.
Även om tekniska lösningar kan förbättra trafiksäkerheten så menar professorn att det viktigaste ändå är beteendemässiga förändringar, och att föräldrar lär sina barn att köra elsparkcykel på samma sätt som de lär dem cykla.
– Kanske behövs det krav på utbildning, och helst praktisk träning, för att få hyra en elsparkcykel, föreslår han.