Afrikanska fästingar kan bli permanent inslag i Sverige

publicerad 11 juli 2020
- av Isac Boman
Fästing av typen Hyalomma lusitanicum.

Varje år för flyttfåglar från Afrika med sig fästingar till Sverige. Nu menar forskare att de ”supersnabba” fästingarna kan bli permanent bofasta i Sverige om temperaturerna stiger och smitta oss med nya sjukdomar.

Det handlar om arterna Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes som för första gången upptäcktes i Sverige 2018 när vi hade en rekordvarm sommar. Fästingarna hade kommit till Norden med flyttfåglar från Sydeuropa och Afrika.

—Hyalommafästingarna känns igen på att de är större, upp emot två centimeter när de är fulla med blod och de har randiga ben, säger Anna Omazic, forskare på SVA till SVT.

Fästingarna använder kor, hästar och rådjur som värddjur och kan också röra sig mycket snabbt på egen hand och har ögon – något som den svenska fästingen saknar.

Vanligtvis är det svenska vädret för kallt och fuktigt för den afrikanska fästingen och de larver som förs med sig av flyttfåglarna dör i regel innan de hunnit utvecklas till könsmogna fästingar. Under sommaren 2018 var det dock så pass varmt så att arten kunde överleva på egen hand i Sverige och över 50 vuxna exemplar påträffades av svenska hästägare.

Thomas Jaenson på Uppsala universitet medger att man ännu inte har hittat några permanent bofasta populationer av fästingarterna i Sverige men att detta kan komma att ändras om temperaturerna stiger.

—Nej, än så länge överlever de förmodligen inte vintrar här i tillräcklig utsträckning, men inom några decennier har de antagligen bildat permanenta populationer som fortplantar sig här på grund av det allt varmare klimatet, säger han.

Man varnar också för att fästingarna kan föra med sig sjukdomar som inte finns i Sverige i dagsläget, sjukdomar som smittar mellan djur och människor och att det därför är mycket viktigt att hålla koll och se till att de afrikanska fästingarna inte får fäste i Sverige.

Den som hittar en ovanlig fästing uppmanas fotografera denna och skicka till forskaravdelningen på statens veterinärmedicinska anstalt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!