Den gångna vintern har haft betydligt färre soltimmar än normalt, enligt mätningar från SMHI. Totalt fick Sverige en femtedel mindre sol mellan december och mars än vad som förväntats.
Januari var det ganska soligt i landet, men särskilt under februari och mars har det varit färre soltimmar. I mars uppmättes totalt 2 003 soltimmar på landets väderstationer, enligt en sammanställning från Schibstedtidningen Svenska Dagbladet, jämfört med snittet på 2 662 soltimmar de senaste 30 åren.
Göteborg var bland de solfattigaste i mars där man endast fick 93 timmar mot 144 timmar. I Stockholm fick man 116 soltimmar jämfört med de vanliga 151 timmarna. Umeå hade istället 121 timmar med sol, en siffra som normalt ligger på cirka 156.
Det var endast mätstationen vid Storlien-Visjövalen som uppmätte fler soltimmar än vanligt. Där hade man 142 soltimmar mot de 106 vanliga soltimmarna.
“Måste titta på längre perioder”
Soltimmarna under december till mars i hela Sverige låg på 83 procent av ett normalår. SMHI-meteorologen Magnus Asp menar att vädret är slumpmässigt och att det är svårt att säga om det skulle bero på klimatförändringar.
– Man kan inte dra några slutsatser från en vinter utan måste titta på längre perioder, säger han till SvD.
Asp menar dock att det inte behöver betyda att resten av året blir grått, det kan bli både soligare men också mer mulet.
– Vädret har inget minne på det sättet, säger han.