Putin: “Koranen är helig”

publicerad 3 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Putin med Koran vid ett besök i en moské under visiten i Dagestan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med ett besök i delrepubliken Dagestan påpekade Rysslands president Vladimir Putin att det är olagligt att bränna Koranen i Ryssland.

Koranen är helig för muslimer, och bör vara det för andra också, sade han i samband med ett besök vid Jumamoskén.

Utspelet är en indirekt kommentar till de koranbränningar som skett i Sverige – något som skedde senast förra veckan i Stockholm.

I samband med ett möte med höga ryska militärer och statstjänstemän gjorde president Putin klart att sådana utspel inte omfattas av rysk yttrandefrihet. När Putin under torsdagen besökte Jumamoskén i Derbent, Dagestan, i anslutning till den muslimska högtiden Eid al Adha, förtydligande och bekräftade han detta.

Koranen är helig för muslimer, och bör vara det för andra också. Vi vet att i andra länder hanterar man det annorlunda – man respekterar inte människors religiösa känslor och säger att det inte är ett brott. I vårt land är det ett brott enligt konstitutionen och under artikel 282 i den ryska federationens brottslagstiftning, betonade Putin vid ett samtal med en imam i moskén.

Den ryske presidenten har tidigare uttryckt sitt stöd för “den konstnärliga friheten” i allmänhet, men har också betonat att man måste “urskilja dess gränser” och att den inte bör “attackera” andra viktiga friheter i samhället – inklusive religionsfriheten.

Även den ryska Statsduman har explicit kommenterat och fördömt den senaste koranbränningen i Stockholm.

Statsdumans ledamöter fördömer starkt ytterligare en vandaliseringshandling som godkänts av de svenska myndigheterna och uppmanar myndigheterna att vidta åtgärder för att förhindra kränkningar av muslimers rättigheter och religiösa känslor”, heter det i uttalandet.

Oavsett var i världen det sker måste man utvärdera och lugna ner arroganta och ointelligenta människor, sade talmannen Vjatjeslav Volodin i en kommentar.

 

Fakta: Muslimer i Ryssland

I den ryska federationen finns ett flertal muslimska delrepubliker, däribland Tatarstan, Bashkortostan, Dagestan och Ingusjien. Cirka 25 miljoner av Rysslands 145 miljoner invånare är muslimer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!