Världens längsta tåg åkte genom Alperna

publicerad 1 november 2022
- av Sofie Persson
Tåget åkte genom den berömda Albula-Bernina rutten som går genom Alperna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Schweiz har man slagit nytt rekord i tåglängd. Under lördagen reste det 1,9 kilometer långa tåget genom Alperna och anledningen uppges vara att locka turister tillbaka till tågen efter coronakrisen.

Det schweiziska tågbolaget Rhaetian Railways säger sig ha slagit rekord med världens längsta persontåg. Under lördagen åkte det 1,9 kilometer långa tåget längs Albula/Bernina-rutten som går genom Alperna mellan Preda och Bergün, rapporterar Euronews. Rutten är känd för att vara särskilt bildskön och är sedan 2008 med på Unescos världsarvslista med sina tunnlar och spiraler genom bergen. Resan tar ungefär en timme.

Tåget har 100 vagnar och måste hanteras av sju förare för att kunna ta sig fram. Rekordet slogs för att fira att det schweiziska järnvägsnätet fyller 175 år och för att locka turister tillbaka till tågen och Schweiz. Under coronakrisen förlorade man ungefär 30 procent av omsättningen inom tågindustrin och man hoppas nu att fler ska upptäcka landet med dess speciella tågmiljöer.

Så detta världsrekordförsök är en underbar anledning och ett underbart instrument för oss att visa världen denna vackra järnväg, säger Dr Renato Fasciati, vd för Rhaetian Railways.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!