Vanligare med psykiska problem hos vänstersympatisörer

publicerad 26 februari 2020
- av Isac Boman
En ny studie visar en korrelation mellan starka vänsterpolitiska åsikter och psykisk ohälsa.

En färsk undersökning visar att personer med starka politiska vänsteråsikter lider av psykisk ohälsa i högre grad än andra människor. Det handlar bland annat om schizofreni, bipolär sjukdom, emotionellt instabil personlighetsstörning och depression.

I studien som utfördes med det nätbaserade frågeverktyget Slate Star Codex får de 8000 deltagarna bland annat frågor om utbildning, etnisk bakgrund, livsstil och politiska åsikter. Resultaten visar att de som har politiska sympatier på vänsterkanten i högre utsträckning diagnosticerats med psykiska besvär än övriga svarande.

Bland de svarande som uttryckligen identifierar sig som ”marxistisk” erkänner 38 procent att de lider av psykisk sjukdom medan siffran för ”konservativa” och ”alternativhöger” bara är 12,1 respektive 14,6 procent, vilket också är lägst av alla politiska grupper. Näst högst bland de självidentifierade kategorierna ligger ”socialdemokratisk” med 23,4 procent.

Studien utger sig inte för att vara vetenskaplig eftersom den bygger på de tillfrågades egna svar och påståenden. Den konservative kommentatorn Milo Yiannopoulus tycker ändå inte att resultatet kommer som en överraskning.

– Det är ingen myt att vänstermänniskor är mer psykiskt sjuka. Och det är ingen överraskning att internet har upphöjt galningar med för mycket fritid till centrala figurer i samhällsdebatten, säger han till Summit News som uppmärksammat undersökningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.