USA: Ukraina mördade Dugina

Kriget i Ukraina

publicerad 6 oktober 2022
- av Redaktionen
Darya Dugina var dotter till filosofen och ideologen Aleksandr Dugin.

Enligt källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten tyder allting på att den ukrainska regeringen låg bakom det uppmärksammade lönnmordet på journalisten och aktivisten Darya Dugina i augusti.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat hur den egentliga måltavlan för sprängladdningen förmodas ha varit Duginas fader, filosofen och ideologen Aleksandr Dugin – men att denne istället valde att åka med en annan bil från en konservativ festival som både Aleksandr och Darya bevistade, och att han därför överlevde.

Ukraina pekades snabbt ut som ansvariga för lönnmordet på Dugina och Zelenskyjs stab gick inom kort ut och dementerade all form av inblandning.

– Jag vill betona att Ukraina naturligtvis inte har något med detta att göra, eftersom vi inte är en kriminell stat, till skillnad från Ryssland, och verkligen inte en terroriststat, sa Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, i ukrainsk tv.

Nu berättar källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten för New York Times att man starkt misstänker att attentatet godkändes av ”delar” av den ukrainska regeringen – men att USA på inget sätt var inblandade och skulle ha motsatt sig dådet om de fått kännedom om det i förväg.

Enligt källorna fick den amerikanska regeringen så sent som förra veckan kännedom om att det var Ukraina som låg bakom lönnmordet och inom den amerikanska underrättelsetjänsten finns det en oro för att dåd av denna typ riskerar att ”bredda konflikten”. Man ska också vara mycket frustrerade över hur Ukraina hemlighåller och inte delar med sig av sina planer för attacker och dåd på rysk mark.

Även om Ryssland inte har hämnats på något särskilt sätt för lönnmordet så är USA oroade över att denna typ av attacker – även om de har ett högt symboliskt värde – har mycket liten påverkan på slagfältet och kan provocera Moskva att utföra egna attacker mot högt uppsatta ukrainska tjänstemän”, skriver the Times.

Underrättelsekällorna har inte avslöjat vem inom den ukrainska regeringen som ska ha beordrat lönnmordet på Dugina eller vilka som var inblandade i det praktiska genomförandet. Det är också oklart om president Zelenskyj själv haft kännedom om bilbomben i förväg.

Den ukrainska medborgaren Natalya Vovk tros ha placerat ut bilbomben. Foto: faksimil/Youtube

En 43-årig ukrainsk kvinna, med kopplingar till det ukrainska nationalgardet, har tidigare pekats ut som den som med all sannolikhet planterade bilbomben under Duginas Toyota. Kvinnan ska ha kommit till Ryssland tillsammans med sin dotter i en falskskyltad bil och lämnat landet i all hast efter attentatet.

Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak vidhåller även efter de nya uppgifterna till Times att Ukraina inte varit inblandade i lönnmordet på Dugina och att man bara mördar personer som är taktiska eller strategiska mål.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.