Ukrainsk kvinna identifieras som Duginas mördare

Kriget i Ukraina

publicerad 23 augusti 2022
- av Isac Boman
Vovk ska ha hyrt en lägenhet i huset där Dugina bodde.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har identifierat en ukrainsk kvinna som huvudmisstänkt i bilbombningen som dödade filosofen och ideologen Aleksandr Dugins dotter Darya Dugina. Efter attentatet ska den misstänkta mördaren snabbt ha lämnat landet och begett sig mot Estland.

I en video som FSB offentliggjort framgår att det är den ukrainska medborgaren Natalya Vovk som tros ligga bakom bilbomben. Filmmaterialet visar hur Vovk och hennes tonårsdotter tog sig till Ryssland, hur kvinnan befunnit sig i en byggnad där Dugina bodde och hur hon plötsligt lämnade landet i all hast efter dådet.

Enligt säkerhetstjänsten anlände 43-åriga Vovk till Ryssland den 23 juli och hennes bil hade då registreringsskyltar från folkrepubliken Donetsk för att enklare komma igenom gränskontroller och slippa krångel med myndigheter.

På plats i Moskva ska hon sedan ha bytt ut registreringsskyltarna mot skyltar från Kazakstan – en tidigare Sovjetrepublik som Ryssland fortfarande har goda relationer med. Efter bombdådet ska hon – denna gång med ukrainska registreringsskyltar, ha kört mycket snabbt mot Estland.

Enligt ryska myndigheter tros Vovk haft med sig sin tonårsdotter för att enklare kunna resa runt i Ryssland utan att stoppas och kontrolleras. Hon ska också ha hyrt en lägenhet i samma hus där Dugina bodde och hennes närvaro där har registrerats av övervakningskameror.

Den statsnära ryska nyhetskanalen RT rapporterar att ett ID-foto med Vovk iklädd det ukrainska nationalgardets uniform publicerats på internet redan i april i samband med att medlemmar i den ökända Azovbataljonen hängdes ut. På ID-handlingen står hennes efternamn listat som Shaban istället för Vovk – samma efternamn som dottern använde när de reste in i Ryssland.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om bilbomben och hur det förmodas att Darya Duginas far Aleksandr Dugin var den egentliga måltavlan för attentatet. Vovk ska ha placerat en ”improviserad spränganordning” under Dugins Toyota i samband med en konservativ festival, men denne valde av oklara skäl att åka med en annan bil.

Aleksandr Dugin har av massmedia och politiker i Väst utmålats som Putins främste chefsideolog och som en ny variant av ”Rasputin”. Kritiker bedömer dock att Dugins inflytande över den ryska regeringen är mer indirekt och att hans påverkan på den förda ryska politiken är relativt begränsad.

Ukrainas regering har förnekat att man har någonting med lönnmordet att göra. Dugin själv är dock övertygad om att så är fallet och kallat mordet på dottern för en ”terrorattack av den nazistiska ukrainska regimen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!