USA rekommenderar “boosterinjektion” – för femåringar

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 24 maj 2022
- av Sofie Persson

Myndigheter i USA förordar nu att barn i åldrarna fem till elva tar en tredje injektion av covidvaccin om de tidigare tagit två. Skälet uppges vara att fallen av omikron ökat i landet. Så här långt är 29 procent av barnen i åldersgruppen injicerade med två doser.

I USA har man en rekommendation att alla barn från fem år och uppåt bör injiceras med två doser av Pfizers covidvaccin, eftersom man anser att ”nyttan överväger riskerna” med injektionen.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meddelade under förra torsdagen att man nu även rekommenderar föräldrar att ge sina barn en tredje injektion minst fem månader efter den andra dosen, rapporterar CNBC. Anledningen är att fallen av omikron ökat i landet och man har även sett en ökning av barn som ligger inlagda på sjukhus med bekräftad covid-19. Det är dock oklart om det handlar om barn som är inlagda på grund av covid-19 eller av andra orsaker och har blivit testade. En del sjukhus i USA, som exempelvis UW Medicine, testar alla patienter oavsett symptom. Dr Charu Sabharwal, Pfizers chef för vaccinklinisk forskning, menar att man enligt en mindre studie på 30 barn i den åldersgruppen kunde se att antikroppsnivåerna mot omikronvarianten ökade efter en tredje dos och att detta antyder att det bör innebära att det ger ett verkligt skydd mot sjukdomen. Något underlag har dock inte presenterats för att styrka detta.

I en större studie på 401 barn ska biverkningarna från tredje injektionen covidvaccin vara milda till måttliga och man menar att inga barn drabbades av hjärtproblem som myokarditis och perikarditis, enligt Pifizer – något som dock strider mot en färsk nordisk studie som drar slutsatsen att både Pzifers och Modernas vaccin ger en ökad risk för dessa tillstånd. Inga barn under 12 år deltog dock i den studien.

I Sverige rekommenderar man inte barn under 12 år att ta covidvaccin eftersom den ”medicinska nyttan är liten för barn som är 5–11 år och inte kan antas ha någon större effekt på smittspridningen”. Folkhälsomyndigheten understryker dock att rekommendationen kan komma att ändras ”vid nytt kunskapsläge” och att beslut gällande vaccination kan ändras om ”säkerhetsrisker observeras” .

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!