Studie bekräftar: Covidvaccin kan orsaka hjärtmuskelinflammation

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 5 maj 2022
- av Sofie Persson

I höstas stoppades Modernas covidvaccin för de födda 1991 och senare på grund av att man misstänkte en ökad risk för bland annat hjärtmuskelinflammation särskilt hos yngre män.

Nu bekräftar en nordisk studie att det finns en ökad risk för både myokardit och perikardit av Spikevax (Moderna) och Comirnaty (Pfizer).

I en nordisk studie där Statens Serum Institut i Danmark, Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Folkehelseinstituttet i Norge och Läkemedelsverket i Sverige deltagit har man tittat på riskerna med att drabbas av både myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit (hjärtsäcksinflammation) vid covidvaccinen Comirnaty (Pfizer/Biontech) och Spikevax (Moderna). I studien ingår drygt 23 miljoner invånare.

Där fann man att risken för myokardit inom 28 dagar efter vaccination var högre efter andra dosen än efter första. Den var också högre efter Spikevax än efter Comirnaty, och var högst för unga män.

Jämfört med ovaccinerade män i åldrarna 16‍–‍24 år förekom det mellan fyra och sju extra fall av myokardit per 100 000 vaccinerade inom 28 dagar efter andra dos av Comirnaty. Efter andra dos av Spikevax var samma siffra mellan 9 och 28 extra fall, säger Rickard Ljung, professor och läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för studien.

De extra fallen bland män 16‍–‍24 år innebär att det är fem gånger vanligare att få myokardit efter Comirnaty och ungefär 15 gånger vanligare efter Spikevax jämfört med ovaccinerade. Det fanns också en förhöjd risk för kvinnor att drabbas av både myokardit och perikardit, men jämfört med män var risken mycket lägre.

Redan under förra sommaren upptäcktes att främst Spikevax kunde orsaka inflammationer hos unga män, men trots larmet väntade man till hösten med att stoppa Modernas covidvaccin för de födda 1991 och senare. Nya Dagbladet har bland många andra fall rapporterat om komikern Christoffer Nyqvist som drabbades av både myokardit och perikardit efter sin andra dos covidvaccin.

Rickard Ljung som är ansvarig för studien har tidigare medverkat i en annan studie angående graviditet och covidvaccin, där han menade att det inte fanns några ökade risker för graviditetskomplikationer efter en injektion. Nämnas i sammanhanget kan att Ljung innan graviditetsstudien ”mottagit arvode från Pfizer utanför den aktuella studien”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.