USA planerar för bombning av Syrien

USA förbereder nu en attack mot Syrien, antingen via luften eller från stridsfartyg, och kringgå FN:s mandat tillsammans med Nato. Det enda som saknas är president Barack Obamas godkännande.

publicerad 24 augusti 2013
- av Alexander Almqvist
Förbereder USA att attackera Syrien med det robotbestyckade krigsfartyget USS Mahan?

I en intervju på fredagen är förvisso Obama tveksam till att angripa Syrien innan alla kort lagts på bordet. Det betyder dock inte att USA inte är förberedda på att bomba syriska regeringsstyrkor.

– Om USA går in och angriper ett annat land, utan ett FN-mandat, och utan tydliga bevis som kan läggas fram, så är det frågan om internationella lagar stöder det, sade Obama till CNN.

Pressen på Obama att förklara krig mot Syrien kommer efter en påstådd saringasattack som den syriska regeringen ska ha utfört på onsdagen. Men flera bevis visar att det kan ha varit en komplott i syfte att väcka de nyanlända FN-inspektörernas intresse.

“Möjliggör presidentens valmöjligheter”
Enligt en försvarskälla som nyhetsbyrån Reuters talat med ska USA ha flyttat fram den amerikanska flottan i Medelhavet. Under fredagen stod det klart att det robotbestyckade stridsfartyget USS Mahan inte kommer att återvända till amerikanska Virginia utan stanna i Medelhavet.

USA:s framflyttning av flottan i Medelhavet görs för att underlätta ett anfall mot Syrien, om president Barack Obama skulle dela ut en sådan order, uppgav försvarsminister Chuck Hagel på fredagen till pressen. Samtidigt bekräftade han att Pentagon har fått i uppdrag att förbereda en eventuell militär insats.

– Försvarsdepartementets ansvar är att möjliggöra alla valmöjligheter för presidenten. Och det inkluderar att positionera våra styrkor så att de kan genomföra alla val presidenten kan göra, sade Hagel enligt RT och tillade att ett beslut måste fattas snabbt med tanke på att “en annan (kemisk) attack kan ske”.

Ser Natos bombmatta som råmodell
President Obamas säkerhetsrådgivare studerar Natos flygangrepp mot Kosovo som en möjligt scenario för hur man kan genomföra militära aktioner i Syrien utan mandat från FN:s säkerhetsråd, uppger NY Times.

1999 använde USA:s dåvarande president Bill Clinton stödet från Nato för att rättfärdiga en 78 dagar lång bombmatta över Kosovo, dåvarande Jugoslavien.

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!