Ungerns utrikesminister: “Fred har blivit ett skällsord”

Kriget i Ukraina

publicerad 30 september 2024
- av Jan Sundstedt
Peter Szijjarto
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kriget mellan Ryssland och Ukraina, liksom konflikten i Mellanöstern, riskerar att eskalera och “underminera den globala säkerheten när som helst”, varnade den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto i samband med mötet Summit of the Future vid FN:s högkvarter i New York.

I sitt tal i anslutning till mötet i måndags, betonade Peter Szijjarto att mänskligheten står inför två potentiellt katastrofala scenarier: ett tredje världskrig eller en återgång till blockuppdelningar, rapporterar Tasnim News.

Peter Szijjarto uttryckte sin oro över hur begreppet “fred” kommit att missbrukas i den internationella politiken.

Han ställde den öppna frågan om det globala samfundet kan undvika dessa dystra framtidsutsikter, och om majoriteten som säger sig vara för fred kan säkerställa att själva ordet “fred” inte används som ett “skällsord i internationell politik”.

Utrikesministern kritiserade även hur fredsförespråkare i Europa möts med motstånd och stigmatisering, särskilt i relation till konflikten i Ukraina.

Europeiska politiker brukar argumentera för diplomati och fredliga lösningar på vissa krig om de är långt borta från Europa, men nu pågår det tyvärr ett krig i Europa, och de som argumenterar för fred blir omedelbart stigmatiserade, attackerade och kritiserade, sade han, och markerade att diplomatiska lösningar bör vara fokus.

“Fredsansträngning oacceptabelt”

Szijjarto lyfte fram att de som efterlyser diplomati ofta blir anklagade för att vara “Putins marionetter och ryska spioner”, trots att Europa självt bidrar till att intensifiera konflikten.

Han argumenterade för att det internationella politiska systemet måste genomgå en fundamental förändring, med FN som en nyckelaktör i denna process.

Diplomati bör ge verktygen för internationellt beslutsfattande, vilket bör baseras på dialog … Vi måste upphöra med försöken att misskreditera dem som argumenterar för fred.

Till skillnad från många EU-länder har Ungern konsekvent vägrat skicka vapen till Ukraina och återkommande kritiserat unionens sanktioner mot Ryssland. I juli genomförde premiärminister Viktor Orbán en diplomatisk fredsmission i syfte att medla mellan Moskva och Kiev, men initiativet möttes av hård kritik från flera håll inom EU.

EU:s utrikeschef, Josep Borrell, underströk att den ungerske premiärministern “inte representerade EU i någon form” och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, kallade fredsuppdraget för “ett problem” samt betonade att Orbáns fredsansträngning var “oacceptabel”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!