Ukrainsk säkerhetstjänst i tillslag mot världsarvskloster

Kriget i Ukraina

publicerad 24 november 2022
- av Markus Andersson
Ukrainsk säkerhetstjänst stod bland annat utanför Petjerskaklostret och krävde att se besökares ID-kort.

Ukrainas säkerhetstjänst och polis SBU har gjort ett antal tillslag mot rysk-ortodoxa kloster i jakt på ”omstörtande verksamhet av ryska specialtjänster”, däribland ett 1000 år gammalt kloster som är med på Unescos världsarvslista.

SBU menar att klostret ska ha varit tillhåll för en ”ryskstödd flygel” av den ukrainsk-ortodoxa kyrkan och hänvisar till information om att kyrkan hade en ”omstörtande verksamhet av ryska specialtjänster”, uppger den brittiska liberala tidningen The Guardian.

Dessa åtgärder vidtas som en del av SBU:s systemarbete för att motverka de destruktiva aktiviteterna av ryska specialtjänster i Ukraina”, skriver man i ett uttalande.

Petjerskaklostret ligger i Kiev och är en ukrainsk kulturskatt som återfinns på Unescos världsarvslista. SBU ska bland annat ha stått utanför portarna till klostret och krävt att se besökares ID när de lämnade klostret. Huruvida man tillåtit klostrets abbot, det vill säga föreståndaren för klostret, att lämna detsamma vill man inte kommentera, enligt AFP.

Säkerhetstjänsten ska också ha gjort tillslag mot två andra kloster samt högkvarteret för Moskvapatriarkatets stift i västra Ukraina.

Kremls talesman, Dmitrij Peskov, menar att tillslagen är del i ett krig mot den ryska kyrkan som pågått under lång tid.

Ukraina har länge varit i krig med den rysk-ortodoxa kyrkan, sade Peskov. Vi kan se detta som ännu en länk i kedjan av dessa militära aktioner mot rysk ortodoxi.

Vladimir Legoida, talesman för den rysk-ortodoxa kyrkan, menar att detta är del i en lång rad av förföljelser av troende i Ukraina.

Liksom många andra fall av förföljelse av troende i Ukraina sedan 2014, kommer denna skrämselhandling av troende nästan säkert att gå obemärkt förbi av de som kallar sig den internationella människorättsgemenskapen, sade han.

Ukrainas säkerhetstjänst har i nuläget inte kommenterat något om utgången av tillslagen.


Religion i Ukraina

De flesta är ortodoxt kristna och det finns två ortodoxa kyrkor i landet, det ena är underställd Moskvapatriarkatet och en är självständig ukrainsk kyrka under Kievpatriarkatet. I västra Ukraina tillhör många grekisk-katolska kyrkan, och en mindre grupp den romersk-katolska.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.