Ukrainsk kommissionär sparkas efter ryktesspridning

Kriget i Ukraina

publicerad 8 juni 2022
- av Isac Boman

Ljudmila Denisova, det ukrainska parlamentets kommissionär för mänskliga rättigheter, har fått sparken efter att det framkommit att hon spridit vidare obekräftade uppgifter om ryska övergrepp.

Denisova, som under stora delar av kriget själv inte ens befunnit sig i landet, har bland annat offentligt påstått att en 11-årig pojke våldtogs framför sina föräldrar av ryska soldater och att en flicka på 14 år blivit gravid efter att en rysk soldat våldtagit henne.

Hennes uttalanden användes sedan av det ukrainska utrikesministeriet för att avfärda och relativisera kritik mot hur ukrainska trupper avrättat ryska krigsfångar. Det fick även uppmärksamhet i EU-parlamentet där Centerpartiet föreslog att gratis preventivmedel ska skickas till ukrainska kvinnor för att skydda dem med oönskade graviditeter efter våldtäkter.

Efter att Denisova kommit med allt fler påståenden som inte kunde beläggas eller verifieras ska ukrainska politiker och medier enligt Newsweek ha börjat oroa sig för att landets trovärdighet kunde skadas. Även ukrainska publicister ska ha gett sina medarbetare direktiv att ta kommissionärens anklagelser ”med stor försiktighet.”

Enligt den ukrainske parlamentsledamoten Pavlo Frolov fanns flera skäl till att man slutligen valde att sparka Denisova. Han bekräftar samtidigt att ett av de tyngsta skälen var ”de många och detaljerade rapporterna om onaturliga sexualbrott och övergrepp mot barn från de ockuperade områdena som saknade belägg och som bara skadade Ukraina”.

Enligt uppgifter till Radio Liberty ska kommissionären själv inte ens ha vistats i Ukraina under stora delar av kriget – utan istället fört fram anklagelserna när hon befunnit sig utomlands – något som ytterligare ska ha uppfattats skada hennes trovärdighet.

230 av 450 parlamentsledamöter röstade för att sparka Denisova. Någon efterträdare är ännu inte utsedd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.