Ukraina får judiskt ledarskap

publicerad 27 april 2019
- av Markus Andersson
Ukrainas judiske premiärminister Volodymyr Hrojsman kommer att leda landet tillsammans med Volodymyr Zelenskij.

Att tv-komikern Volodymyr Zelenskij segrade stort i det ukrainska presidentvalet innebär att landet nu blir det andra någonsin där både presidenten och premiärministern är judar. Milstolpen beskrivs av judiska lobbyorganisationer som mycket betydelsefullt.

Enligt Ukrainska judiska kommittén bör Zelenskij dock inte ses som en judisk president eftersom han förvisso har judisk bakgrund men inte är medlem i någon judisk församling eller är religiös. Trots detta ser intresseorganisationen valsegern som viktig för landets judar och något som man menar kan mildra antisemitismen i landet.

Mark Levin, som finns med i ledningen för National Coalition Supporting Eurasian Jewry, ser ändå valet av Volodymyr Zelenskij som ”mycket betydelsefullt”.

– Bilden av Ukraina som ett antisemitiskt land mildras något, menar han, ”när vi har en nyvald president med judisk bakgrund och en judisk premiärminister”, skriver Jewish News Syndicate.

B’nai B’rith, en annan judisk lobbyorganisation, är inne på samma spår och hoppas att Ukraina i och med valet av Zelenskij nu kan stärka sina band till Israel och USA.

Volodymyr Hrojsman skakar hand med israels ambassadör Joel Lion. Foto: guv.ua/CC BY 4.0

Världen Idag skriver att Ukraina är det land i Öst- och Centraleuropa där befolkningen är mest positivt inställda till judar och att bara fem procent inte vill ha några judar som sina landsmän.

Exakt vad Zelenskij kommer att driva för frågor som president är i nuläget något oklart och han saknar tidigare politisk erfarenhet. De utspel som har gjorts har dock tolkats som att han tänker driva en västvänlig linje och försöka närma Ukraina till EU och Nato snarare än att återuppta några samarbeten med Ryssland.

Sedan tidigare är judiske Volodymyr Hrojsman premiärminister i landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.