Tysk toppjournalist uppdiktade solskenshistorier om flyktingar

Desinformationen i medierna

publicerad 23 december 2018
- av Markus Andersson
Den av CNN prisbelönte tyske toppjournalisten Claas Relotius

En av CNN prisbelönt journalist har avslöjats med uppdiktade solskenshistorier om flyktingar som publicerats i den framträdande tyska tidskriften Der Spiegel. Journalisten som arbetade på tidningen fram till i onsdags har nu erkänt att han ”förfalskat artiklar i stor skala och till och med hittat på personer” ända sedan 2011.

Det är Der Spiegels stjärnreporter Claas Relotius som nu avslöjats med att under flera års tid förfalskat artiklar och uppdiktat personer och berättelser. Vid Der Spiegel var han inte bara journalist utan även redaktör. Dessutom har han skrivit för bland annat Welt am Sonntag och den rikstäckande dagstidningen taz. 2014 utsågs Relotius till årets journalist av CNN.

Sedan 2011 har Relotius publicerat ett 60-tal artiklar varav 14 av dem nu avslöjats vara helt eller delvis uppdiktade.

De falska nyheterna hade en karaktär av agendasättande journalistik där historierna kretsade kring flyktingar och migranter som lyckade och välgörande för samhället.

Början till stjärnreporterns fall var när hans kollega Juan Morena, under deras gemensamma vistelse i USA och Mexiko där de rapporterade om migrantkaravanen, började ana ugglor i mossen och förde sina misstankar vidare.

Ett exempel på Claas Relotius uppdiktade historier är artikeln med titeln En flykting hittar 1 000 Euro på gatan och ger pengarna till tyska polisen (Der Spiegel – utgåva 41/2015). Citat ur artikeln:

Mahmoud Abdullah, flykting från Aleppo, var just på väg till supermarknaden när han på Alsdorfs gator, i Aachen, gjorde en besynnerlig upptäckt. Han skulle gå och handla åt sig själv och de andra männen i flyktingförläggningen, då han på promenadvägen såg en lysande blå liten bok.

Mahmoud Abdullah tittade sig om kring för att se vem som skulle kunna ha förlorat den, men när han inte såg någon tog han upp den. Han förstod inte mycket tyska och påskriften “bankbok” säger honom inget, men när han öppnade den låg det kontanter i den: två nya 500 Euro sedlar.

Mahmoud gick redan samma dag till närmaste polisstation och lämnade bankboken med pengarna. Kort därefter tog ägaren av bankboken upp kontakt och ville betala en hittelön, men Abdullah avböjde.

Därifrån jag kommer sade han, är man inte ärlig för att få hittelön utan för att vara en god och hederlig människa, skall flyktingen sagt enligt Relotius uppdiktade historia.

Ett annan exempel på en uppdiktad artikel är Medborgargarde mot flyktingar i Arizon : Jaegers gräns (Der Spiegel – utgåva 47/2018). Citat ur artikeln:

Honduranskan Aleyda marscherar genom Mexiko på sin flykt till USA. Amerikanen Jaeger väntar med beväpnande medborgare för att förhindra det. För båda finns ingen väg tillbaka.

Under en natt där tusentals människor marscherar genom Mexikos högland med ryggsäckar och små barn på ryggen, med goda eller dåliga avsikter norrut till den stora gränsen, står 2 000 km bort i Arizona på ett berg som skiljer Mexikos öken från USA sex män i uniform och väntar på invasionen.

De bär ammunitionsbälten, automatgevär, skottsäkra västar och påhittade namn. En kallar sig Pain, smärta, en röker en cigarett och säger att han vill sparka djävlarna som är på väg mot Amerika i baken, precis som Donald Trump. En heter Luger likt pistolen, han har kamouflagefärg i ansiktet och styr en drönare söderut för att övervaka fiendernas rörelser. Tre andra kallar sig Spartan, Nailer och Ghost, de har hissat stjärnbanerat upp och ner, ett tecken på den nationella krisen. Den sjätte, en man stor som en björn med militärhjälm, stridskängor och mörkbrunt helskägg, 40 år gammal, vars stridsnamn är Jaeger spanar i mörkerseende-kikaren ner mot Altar Valley, en kolsvart dal, och pratar om krig.”

Claas Relotius avskedades i onsdags från sin anställning på Der Spiegel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!