Den före detta demokratiska kongressledamoten Tulsi Gabbard har bekräftats av USA:s senat som nationell underrättelsechef. Beslutet fattades med en omröstning på 52–48, där endast den republikanske senatorn Mitch McConnell från Kentucky röstade emot.
Gabbard, som även kandiderade till presidentposten och är veteran från Irakkriget, har länge kritiserat den underrättelsetjänst hon nu ska leda. Efter omröstningen menade McConnell att hennes omdöme är ”bristfälligt”, vilket gör henne olämplig för den ”kritiska positionen”.
Sedan hon lämnade det demokratiska partiet 2022 har Gabbard verkat som oberoende. Hennes nominering skedde på initiativ av den tidigare presidenten Donald Trump i mitten av november, ett drag som väckte stark kritik bland etablerade ledare som ansåg att hennes bakgrund utgjorde en säkerhetsrisk. Under 2022 hävdade hon dessutom att konflikten i Ukraina möjligen hade kunnat undvikas om USA erkänt Rysslands legitima säkerhetsbekymmer kopplade till Kievs ambitioner att ansluta sig till Nato.
I oktober meddelade Gabbard att hon anslutit sig till det republikanska partiet under en sammankomst till stöd för Trumps presidentkampanj. Hon har tidigare kritiserats för sina kontroversiella ståndpunkter, bland annat sitt stöd för visselblåsaren Edward Snowden och ett möte med Syrienpresident Bashar al-Assad 2017. Vid bekräftelseförhöret avstod hon från att kalla Snowden för förrädare och menade istället att han brutit mot lagen.
Trots inledande farhågor över hennes begränsade erfarenhet inom underrättelseverksamhet, enades de republikanska rösterna om hennes nominering. Som nationell underrättelsechef kommer Gabbard att ansvara för 18 underrättelsemyndigheter, däribland CIA och FBI, som tillsammans har över 70 000 anställda.