Trump inför riksrätt – manar till lugn inför maktskiftet

publicerad 15 januari 2021
- av Isac Boman
Donald Trump i ovala rummet.

Trots att maktskiftet från Trumpadministrationen till Joe Bidens nya regering sker redan på onsdag, ska Donald Trump nu ställas inför riksrätt på grund av den gångna veckans händelser i Washingtong DC.

Första gången president Trump ställdes inför riksrätten 2019 friades han. Efter långa diskussioner och en omröstning i representanthuset stod det klart under onsdagskvällen: Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt en andra gång – något som drivits på av representanthusets talman Nancy Pelosi.

Anledningen till varför han ställs till rätta denna gång är att man menar att Trump med falska påståenden om valfusk uppmanat till oroligheterna som drabbade Washington i förra veckan där demonstranter tog sig in i kongresshuset Kapitolium. Den formella anklagelsen är ”uppmaning till uppror”.

Utöver demokratiska ledamöter var det även tio republikaner som röstade för att ställa Trump inför riksrätt. Ärendet kommer att gå vidare till senaten, där det krävs två tredjedelars majoritet för att få Trump fälld. Republikanerna har majoritet i senaten med 52 kontra 48 platser för demokraterna. Skulle han fällas nu kommer han heller inte att kunna ställa upp som presidentkandidat i nästa val.

I en ny video på Twitter manar president Trump sina anhängare till lugn inför den 20 januari då Joe Biden ska sväras in som ny president. Han tar även upp attackerna på yttrandefriheten.

 

Det här är spända och svåra tider. Försöken att censurera och svartlista våra medborgare är fel och de är farliga. Vad vi behöver ni är att lyssna på varandra, inte att tysta varandra, sade han bland annat.

 

Spekulationer om motåtgärder

Det demokratiska partiets och konventionella massmedias exceptionellt höga tonläge och ambition att få presidenten avsatt i sista stund, trots att installationen av Joe Biden sker redan på onsdag den 20 januari, har föranlett spekulationer om att det finns en underliggande oro för att Trumpadministrationen förbereder någon typ av radikal motåtgärd mot det man fortsätter att beteckna som ett illegitimt val.

Framförallt anhängare av den så kallade Q-Anon-rörelsen förebådar en statskupp i samband med presidentinstallationen nästa vecka. I dessa sammanhang lyfter man bland annat fram att de 20 000 National Guard-soldater som ska bevaka installationen av Biden rent tekniskt kan ställas under presidentens kontroll, samt att Trumpadministrationen också har mandat att aktivera landets nödkommunikationssystem som når ut till amerikanska medborgares smarttelefoner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!