112 690 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Nederländernas antiterrormyndighet inkluderar Israel i sin senaste rapport som en av de statliga aktörer vilka bedöms utgöra ett hot mot landets säkerhet. Landet placeras därmed bredvid bland andra Iran, Nordkorea och Turkiet.
Nederländernas nationella samordnare för terrorism och säkerhet (NCTV) publicerade den 17 juli 2025 sin årliga rapport ”Bedömning av hot från statliga aktörer 2025” (Beoordeling Dreigingen door Staatactoren 2025), där Israel för första gången listas som en säkerhetshotande aktör.
Israels placering på listan kopplas till bedömningar att landet använder informella metoder för att påverka den allmänna opinionen och det politiska beslutsfattandet i Nederländerna, rapporterar bland andra The Jerusalem Post.
Rapporten hänvisar särskilt till en incident i Amsterdam i november 2024, då israeliska supportrar till fotbollslaget Maccabi Tel Aviv attackerades. Efter händelsen spreds en rapport från israelisk sida som innehöll detaljer om de misstänkta, däribland deras namn.
Rapporten distribuerades dock inte via officiella diplomatiska kanaler utan skickades direkt till utvalda politiker och journalister i Nederländerna. NCTV framhåller att detta kan ha bidragit till att individer utsattes för hot, skrämsel eller i värsta fall attacker.
Rapporten en del av en bredare analys
Utöver händelsen i Amsterdam pekar rapporten även på Israels påtryckningar mot Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. NCTV:s bedömning är att sådana metoder kan undergräva Nederländernas suveränitet och skapa en splittring i det politiska och mediala landskapet.
Israel nämns således vid två skilda tillfällen i rapporten, vilket understryker den växande uppmärksamheten kring landets aktiva utrikespolitiska och säkerhetsrelaterade påverkan inom Europa.
I rapporten klassificeras Israel tillsammans med andra länder som Nordkorea, Iran, Ryssland och Turkiet, vilka alla bedöms använda liknande strategier för att påverka och destabilisera utländska regeringar och samhällen.
Nederländska myndigheter betonar dock att rapporten är en del i en bredare analys av internationella säkerhetshot, och inte nödvändigtvis innebär en diplomatisk åtgärd mot Israel i nuläget.
Israels växande inflytande oroar
Utöver rapporten finns det bedömare som menar att det pågående Gazakriget också bör ses som en orsak till det försämrade förhållandet mellan de båda länderna. Nederländerna är ett av få länder i Väst som förespråkat en mer kritisk hållning gentemot Israels agerande.
Det internationella samfundet bevakar utvecklingen, där vissa europeiska länder uttryckt oro över Israels växande inflytande i demokratiska processer på kontinenten. Å andra sidan finns fortsatta diplomatiska kanaler och samtal för att minska spänningarna.
Nederländernas senaste hotrapport är ett tydligt exempel på hur de europeiska säkerhetsmyndigheterna breddar sina bedömningar av potentiella hot – bortom den traditionella bilden – och ser till att även indirekta och informella påverkansmetoder uppmärksammas.