Stort passagerarplan i flygolycka i San Francisco

Ett flygplan av typen Boeing 777 kraschlandade på San Franciscos internationella flygplats i USA under lördagskvällen svensk tid. Två personer uppges ha dött och 61 skadats, enligt Fox News.

publicerad 6 juli 2013

Flygplanet tillhörde Asiana Airlines. Det flög från Seoul i Sydkorea. CNN skriver att efter kraschlandningen började flygplanet att brinna kraftigt och TV-bilder visar hur planets bakparti är av.

”Jag kraschlandade just på SFO. Bakpartiet slets av. De flesta verkar må bra. Jag är ok. Overkligt”, skriver en av passagerarna på Twitter.

182 personer fördes till sjukhus och 49 uppges vara i kritisk tillstånd. De två omkomna var kinesiska medborgare, rapporterar Fox News. I stort sett hela taket och flygplanskabinen är totalförstört av branden som bröt ut efter kraschlandningen, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Jag känner till flygplatsen rätt väl, och insåg att vi låg lite för lågt och kom in lite för fort och skulle slå i backen för tidigt eftersom vi låg för lågt. Piloten drog på lite gas, men det var för sent. Vi slog i banan hårt och började sedan stiga igen innan vi landade hårt, säger Levy, som var ombord på planet, enligt Fox News.

Flygplanet skulle enligt TT försöka nödlanda på San Franciscos internationella flygplats, men misslyckades med landningen och kraschade. Flera personer uppges sitta fast i planet.

– Du såg du ett stort eldklot som kom under planet. Sedan började planet att hjula. Vänstra vingen bröts av och du kunde se planets bakparti lossna, säger Anthony Castorani, som blev vittne till händelsen, till CNN.

Några vittnen sade att de inte kunde se planet eftersom det var rök överallt. Röken var inledningsvis grå och svart men lättade när brandmän började med släckningsarbetet.

Det befann sig 290 passagerare, 12 besättningsmedlemmar och ett spädbarn på flygplanet vid kraschen, skriver AFP.

All flygtrafik vid San Fransiscos internationella flygplats har för tillfället ställts in för att underlätta räddningsarbetet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.