Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar nu medlemsländerna att prioritera Ukrainas militära behov framför sina egna försvarssatsningar.
Ett uttalande, av den Kiev-vänlige generalsekreteraren, som bör ses i ljuset av Ukrainas begäran om ökade vapenleveranser i form av framför allt luftvärnssystem.
I samband med en presskonferens i Bryssel, under onsdagen, framhöll Jens Stoltenberg att det för närvarande pågår en ”intensiv ansträngning inom Nato att söka förstärka leveranserna av luftvärnssystem” till regimen i Kiev. Stoltenberg underströk att Ukraina behöver avsevärt mer stöd än vad som för närvarande erbjuds. Danmark framhävdes som ett föredöme, med sina politikers beslut i februari att donera allt sitt artilleri till Ukraina. Även Nederländerna har utlovat att bidra med F-16 stridsflygplan, dock oklart när.
Stoltenberg uttryckte sin stora glädje över nyheten att USA:s kongress, efter långdragna fördröjningar, snart kan förväntas rösta om ytterligare stöd till Ukraina. Samtidigt som Stoltenberg framförde sin vädjan påminde han om den allvarliga situation Ukraina befinner sig i.
– Om allierade ställs inför valet mellan att uppfylla Natos kapacitetsmål och att ge mer stöd till Ukraina, är mitt budskap tydligt: Skicka mer till Ukraina, förkunnade han.
#Ukraine’s battlefield needs are urgent. I thanked @MinPres , @Statsmin & @P_Fiala for their efforts. We agreed #NATO should have a greater role in coordinating aid over the longer term. Ukraine also needs predictable financial support for the long haul. pic.twitter.com/prUWFZSpfH
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 17, 2024
Zelenskyj arg på Tyskland
Samtidigt som en stor del av Natos medlemsländer lägger stora resurser på att tillgodose Ukrainas behov, som på flera frontavsnitt har tvingats till reträtt, försöker man hitta vägar att inte behöva kompromissa med egen försvarsförmåga och slippa tömma sina lager av försvarsmateriel.
Ukrainas brist på ammunition har tidigare satts i samband med förra årets misslyckade motoffensiv samt nyligen rapporterade stora förluster i såväl manskap som materiel. President Volodymyr Zelenskyj har länge skarpt kritiserat bland annat Tyskland för att vägra donera Taurus luftavfyrade kryssningsmissiler till Ukraina.
Trots Tysklands beslut att leverera ytterligare ett (1) Patriot luftvärnssystem har man stått fast vid beslutet om Taurus. Med argumentet att tysk personal skulle behövas på plats i Ukraina för att genomföra leveransen. Något som av förklarliga historiska skäl är en het potatis för Tyskland.

Många amerikanska republikaner har också blivit föremål för kritik från Ukrainas president, detta efter att man försenat ett omfattande militärt biståndspaket som för flera månader sedan röstades igenom i senaten men som för närvarande ”sitter fast” i kongressen där det råder oenighet i frågan.
USA:s talman i representanthuset, Mike Johnson, har lovat att sätta upp en omröstning om vapenpaketet denna lördag, detta efter att den tidigare försenats på grund av politiska konflikter mellan demokrater och republikaner.