Kommentar: Spaniens nya djurskyddslag imponerar inte

Spaniens nya lagstiftning är en intressant fallstudie i djurskydd, men även om den är ett fall framåt är det också svårt att ge den uppriktigt beröm.

publicerad 22 mars 2023
- av Sofie Persson
Hund på en tidigare protest i Madrid mot djurhållning i Spanien. Foto: PACMA/CC BY-SA 2.0
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Spanien är ett relativt stort land i Europa och landets nya djurskyddslag kan därför ses som ett icke obetydligt steg i rätt riktning när det gäller hur vi människor som dominerande art på jorden behandlar våra medarter. Hur vi behandlar de djur som vi själva valt att ha vid vår sida, något som innebär att de djuren idag inte har något annat val än att tas hand om av oss. På gott och ont.

Om man börjar i Sverige kan det konstateras att allt verkligen inte är guld och gröna skogar särskild vad gäller tillämpningen av djurskyddslagen. De flesta djurplågare kommer undan utan så mycket som ett slag på fingrarna även om de kanske utsatt sitt djur för lidande i flera år eller rentav plågat det till döds. Något man å andra sidan samtidigt nog kan skryta med i Sverige är att djurskyddslagen åtminstone omfattar alla djur som hålls av människor.

I Spanien kan man fortsatt se hur jätteskillnader görs på djur och djur, och mer specifikt även på hundar och hundar. I flera år har det uppmärksammats hur exempelvis jägare behandlar sina jakthundar illa framförallt genom att de överges eller helt enkelt avlivas när de brukats klart efter jaktsäsongen. Och det kommer nu som det verkar att få fortsätta. Jägarförbund i landet menar att den nya lagen skulle kunna innebära att jakt med hund i praktiken skulle fasas ut. Ett sådant uttalande måste dock snarare ses i ljuset av att man vill helt enkelt vill undvika att ta ansvar för sina hundar, för visst är det ett åtagande att ge hundarna tillräckligt med mat och vatten, låta dem vila och att fortsätta leva ett drägligt liv när jakten är över och hunden gjort sitt arbete till människan. Den själviska människan.

I Sverige måste jägare ta sitt ansvar på detta sätt och åtminstone vad jag vet har det aldrig inneburit att jakt med hund kommer fasas ut. Snarare kanske det innebär att fler jägare faktiskt tar sitt ansvar och mindre hundar kommer till skada. Åtminstone kan man se att Sverige till skillnad från Spanien inte har lika många övergivna hundar och någonting måste det bero på.

Nej, Spaniens nya djurskyddslag är inte något att klappa händerna åt. Även det faktum att de envist ska ha kvar sin kulturella underhållningsform som kallas tjurfäktning säger mycket.

Eller?

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!