Spanien urholkar mötesfriheten

I Spanien har en ny lag klubbats igenom som bland annat förbjuder medborgarna att dokumentera polisers agerande i särskilda situationer. Dessutom höjs straffen för deltagande i demonstrationer som inte godkänts av staten.

publicerad 16 december 2014
Demonstration i Madrid den 15 oktober 2011

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen har motiverat lagen med att den ska ”garantera den allmänna säkerheten”. I lagen finns det även ett förbud mot att fotografera eller filma poliser i särskilda situationer. Straffet för detta kan bli böter på upp till 30 000 euro, motsvarande nästan 300 000 kronor. Visar man dessutom “brist på respekt” mot polisen kan man få ytterligare 600 euro i böter, skriver The Local.

Underhuset i det spanska parlamentet röstade för lagen med siffrorna 181 för och 141 emot. Det styrande regeringspartiet Partido Popular var de enda som röstade för lagen.

Lagen har kallats för ”munkavlelagen” av spanska medier som tror att lagen kommer inskränka de rättigheter som varje person i landet har rätt till.

Spaniens främsta oppositionsparti, det socialistiska PSOE, har gått ut med att man kommer att riva upp lagen om man segrar i parlamentsvalet som hålls i Spanien nästa år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!