Salman Rushdie i kritiskt tillstånd efter vansinnesdådet

publicerad 13 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Salman Rushdie
Salman Rushdie kämpar nu för sitt liv.

Författaren till boken Satansverserna, Salman Rushdie, vårdas i respirator och riskerar bland annat att förlora ett öga, efter att han igår knivhuggits på scen i New York – detta enligt Rushdies agent.

Den indiskfödde och i USA bosatte författaren knivhöggs minst 10 till 15 gånger under under ett framträdande i delstaten.

Salman Rushdie, som i decennier tvingats under jord efter att hans bok Satansverserna publicerades 1988, var på väg att hålla ett föredrag i ämnet yttrandefrihet samt hur USA under lång tid setts som som en fristad för författare som lever under dödshot.

Strax efter att Rushdie klev upp på scen blev han överfallen av en man som nu är identifierad som 24-årige Hadi Matar, bosatt i  Fairview, New Jersey.

Den misstänkte gärningsmannen Hadi Fatar.

Den nu misstänkte greps av polis strax efter vansinnesdådet och sitter för närvarande häktad. Hadi Matar hade i anslutning till eventet införskaffat ett biljettpass, vilket för misstankarna till att dådet var planerat i förväg

Polisen säger att de ännu inte vet något motiv till överfallet, men att religiösa motiv inte kan uteslutas. Man utreder också huruvida Matar agerade helt på eget bevåg eller i samarbete med andra.

Från jordens alla hörn strömmar nu stöd för Rushdie i synnerhet, samt för yttrandefrihet, i allmänhet in. Företrädare för islam är dock än så länge noterbart tysta.

 

Sir Ahmed Salman Rushdie, född 19 juni 1947 i Bombay, Maharashtra, är en indisk-brittisk författare. Hans genombrottsroman var Midnattsbarnen (Midnight's Children, 1981) vilken gav honom det prestigefyllda Bookerpriset.
Publiceringen av hans fjärde roman Satansverserna (The Satanic Verses) i september 1988 gav upphov till kraftiga reaktioner i den muslimska världen.
Efter dödshot och en fatwa utfärdad av Irans högste ledare, ayatollah Ruhollah Khomeini tvingades Rushdie gå under jorden i många år och visade sig offentligt endast sporadiskt.
Rushdie är sedan år 2000 bosatt i USA, där han innehaft en professur vid Emory University i Atlanta, Georgia. Större delen av Rushdies böcker utspelar sig på den indiska subkontinenten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!