Ryssland varnar för “radioaktivt moln” på väg mot EU

Kriget i Ukraina

publicerad 20 maj 2023
- av Redaktionen
Två enorma explosioner ägde rum strax utanför staden Chmelnytskyj i västra Ukraina där Storbritannien nu i hemlighet befaras ha förvarat ammunition som innehåller utarmat uran vilket kan innebära livsfara för människor vid långvarig exponering.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt den tidigare FSB-chefen Nikolaj Patrusjev, nu sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, är ett “radioaktivt moln” på väg från Ukraina mot EU. Det följer efter misstankar om att Storbritannien i hemlighet förvarat urangranater i Ukraina som nu sprängts i ryska robotattacker. Denna uppgift har dock avfärdats som falska nyheter i Polen.

Patrusjevs uttalande kommer efter en omfattande missil- och drönaroffensiv som Ryssland genomförde mot Ukraina den förra helgen. Dessa påståenden har dock mottagits med skepsis i Polen, där de avfärdas som falska nyheter och vilseledande propaganda.

Den ryska offensiven resulterade i flera träffar på diverse mål spridda över Ukraina. Bland annat träffades en anläggning i Ternopil i västra Ukraina, som rapporteras ha använts för reparationer av militär utrustning. Den mest uppmärksammade attacken riktades dock mot staden Chmelnytskyj, vilken skakades av flera mycket kraftiga explosioner som fångades på film. I samband med explosionerna observerades ett stort svampmoln utanför staden.

 

Ukrainska nyhetskanaler rapporterade samma dag att det uppgavs vara en “stor vapendepå” som exploderat. Den ovanliga öppenheten tolkades som ett tecken på att nyheten inte längre gick att hemlighålla, skriver Samnytt.

Ryska medier rapporterar att depån var en av flera som angreps under räden, och ukrainska kanaler tillade att ukrainska drönare skickats mot ryska vapendepåer i Ryssland.

Patrusjev hävdar att brittiska urangranater, som levererats till de Challenger 2-stridsvagnar som skickats till Ukraina, förvarades i vapendepån. Han menar att dessa granater, när de förstördes, har lett till bildandet av ett “radioaktivt moln”. Vidare hävdar Patrusjev att de östliga vindar som dominerat över Europa nu driver detta moln mot EU.

Enligt Polens strålskyddsmyndighet beror dock ökningen av strålningsnivåerna över Polen på en väderfront som passerar över kontinenten och orsakar kraftig nederbörd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!