Ryssland erkänner folkrepubliker

Krisen i Ukraina

publicerad 22 februari 2022
- av Redaktionen

Rysslands president Vladimir Putin har nu undertecknat ett erkännande av folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Samtidigt konstaterar han att Ukraina och dess allierade inte är intresserade av några fredliga lösningar på konflikten.

Förra veckan röstade underhuset i det ryska parlamentet ”ja” till att be president Vladimir Putin erkänna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga och suveräna stater. Under måndagskvällen gjorde den ryske presidenten också just detta och under ett tv-sänt tal passade han på att signera erkännandena av folkrepublikanerna.

– Jag anser att det är nödvändigt att fatta ett beslut som borde ha fattats för länge sedan att omedelbart erkänna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Lagstiftare kommer nu att uppmanas att uttala sitt vänskap och stöd för de två regionerna.

Rysslands president förklarade vidare att beslutet att erkänna de båda folkrepublikanerna gjordes på grund av de misslyckade Minsk-avtalen som skapats i syfte att få ett slut på striderna.

– De är inte intresserade av fredliga lösningar – de vill starta ett blixtkrig. Varje dag samlar de trupper i Donbass, förklarar Putin vidare.

Presidenten anklagade även den ukrainska regimen för att vara extremnationalistisk och ryssofob och lyfte bland annat fram hur denna stängt ner ryskspråkiga medier i landet och stiftat lagar som diskriminerar den rysktalande befolkningen.

Vidare anklagade han den ukrainska centralregeringen i Kiev för att skicka sabotörer i syfte att ha sönder rysk infrastruktur och för att försöka dra in utländska aktörer i konflikten med Ryssland.

– Ukrainas ambitioner att ansluta sig till Nato skulle innebära ett omedelbart anfallshot mot vårt land.

Putin poängterade också att Ukraina inte bara ska ses som ett grannland utan som en mycket viktig del i den ryska historien, kulturen och den andliga världen och det ryska folket delar blods- och familjeband med det ukrainska.

Putin har även beordrat att Ryssland ska delta i en fredsbevarande insats i folkrepublikerna och skydda befolkningarna där – någonting som har fått makthavare i EU och USA att rasa.

USA:s president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz svarade snabbt i ett gemensamt uttalande att en sådan operation ”inte kommer att lämnas obesvarad”. Ryssland å sin sida kräver att ukrainska regeringsstyrkor avslutar stridigheterna i Donbass omedelbart.

– Annars faller allt ansvar för fortsatt lidande på den ukrainska regimens samvete, sade Vladimir Putin.

Såväl EU-ledningen som USA lovar samtidigt fler ekonomiska sanktioner mot Ryssland och folkrepublikerna och Emmanuel Macron uppmanar till ”samordnade europeiska sanktioner”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.